Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İşaretli Faiz istikrarı sürecinin ne kadar daha devam edeceğinden emin olmadığını söyleyen Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, şimdilik çok genişlemeci para politikasını daha fazla gevşetme ihtiyacı görmediğini savundu.

Parlamento ekibine yaptığı konuşmasında "Faizlerin ne kadar daha bu seviyede kalacağını söylemedim, çünkü bilmiyorum" diyen Stevens, "Duruşumuzda bir miktar değişiklik var. Gerekirse faizi daha fazla indirme alanımız olduğunu söylüyorduk, ancak artık buna ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum" dedi.

Stevens geçtiğimiz hafta Ağustos'taki indirimden bu yana para politikasında bir değişiklik yapmaması üzerine "faiz istikrarının" devam edeceği sinyalini verdi. Politika yapıcılar maden yatırımlarına dayanan ekonomiden, inşaat ve tüketime dayalı bir ekonomiye kayılmasını yönetmeye çalışıyor.

RBA'in 4 Şubat'taki faiz kararından bu yana Avustralya doları, artan konut fiyatları, inşaat izinleri ve hızlanan ekonomik büyümenin etkisiyle, işsizlik oranının Ocak'ta 10 yılın zirvesine tırmanmış olmasına rağmen yüzde 4 güçlendi. Para birimini aşağı çekmeyi düşünüp düşünmediği sorusu yöneltilen Stevens, bu tür hamlelerin kurda "sınırlı etkisi" olduğunu dile getirdi.