Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zhou: Mevduat faizleri 1-2 yıla liberalleşecek

Zhou: Mevduat faizleri 1-2 yıla liberalleşecek

  • Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou, mevduat faizinin 1-2 yıl içinde liberalleştirileceğini öngördü

Giriş: 11 Mart 2014, Salı 06:33
Güncelleme: 11 Mart 2014, Salı 15:27

1990'lardan bu yanaki en kapsamlı ekonomik reformlarını gerçekleştirmeye çalışan Çin'de merkez bankası başkanı Zhou Xiaochuan, mevduat faizlerinin 1 ila 2 yıl içinde serbestleştirileceğini söyleyerek, hükümetin bazı analistlerin öngördüğünden daha hızlı harekete geçebileceğinin sinyalini verdi.

Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısının seansları kapsamında Pekin'de bir basın açıklamasında konuşan Zhou, aynı zamanda kontrollerin kaldırılmasıyla faizlerin de ilk başta yükseleceğini söyledi.

Çinli liderler bir yandan gölge bankacılığı ve 2008'deki teşvik paketiyle başlayan kredi patlamasından kaynaklanan riskler ile boğuşurken, diğer yandan piyasalara, ekonomide daha fazla söz hakkı vermek için harekete geçti. Yetlilileri ABD'den İsveç ve Güney Kore'ye kadar birçok ülkede faiz kontrollerinin gevşetilmesinin ardından ortaya çıkan finansal çalkantıların tekrarlanmaması için dikkatli olacak.

Hong Kong'taki Credit Agricole CIB'nin stratejistlerinden Dariusz Kowalczyk, "Bu beklediğimizden daha hızlı" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler geçtiğimiz yıl politika yapıcıların mevduat faizlerindeki tüm kısıtlamaların en erken 2016'da kaldırılacağını söylemişti; ancak Zhou'nun açıklamaları 2015-2016'ya işaret ediyor.

Çin geçtiğimiz yıl bankaların kredi için istediği taban seviyeyi kaldırdı. Merkez bankası başkanı 19 Temmuz'da bankaların kredileri özgürce fiyatlandırmalarına izin verirken, mevduat faizlerini modernize etmenin, tam kapsamlı faiz serbestine uzanan reformların en "riskli" kısmı olduğunu ve çok daha fazla etkisinin olacağını söylemişti.

Finlandiya, Norveç ve İsveç 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başında kredileri düzenleyici adımlar atmadan ya da para politikasını sıkılaştırmadan faiz serbestisi getirdi ve bunun sonucunda ciddi bir bankacılık krizi yaşadı. ABD'nin Tasarruf ve Kredi krizi de benzer bir düzenleme hamlesinden kaynaklanmıştı.