Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın New York'ta, Ukrayna'daki tansiyonun güvenli varlıklara olan talebi artırmasıyla, yükselişini üçüncü güne taşırken altı ayın zirvesine tırmandı.

Yurtiçinde ise, altının ons fiyatının yükselmesi ve Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ile Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı 15 ayın en yükseği olan 98,50 lirayı gördü.

Garanti Yatırım Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Kalyoncu, "Çin'deki büyümeye ilişkin endişelere rağmen Ukrayna'ya eksenli jeopolitik gerginlik altında yukarı yönlü harekete neden oluyor. Altında yukarı hareket 1.400 dolara doğru etap etap devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Rusya'nın Kırım'ın kontrolünü ele geçirmesi sonrasında, ABD ile Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük krizin tetiklenmesi ile, altın üst üste dördüncü haftalık kazancını genişletiyor. Almanya dün, Rusya'ya Kırım'da izlediği yolu değiştirmesini aksi takdirde daha fazla yaptırım uygulanacağını söylerken, Ukrayna'nın Rusya tarafından desteklenen ve görevden alınan eski başkanı olası bir sivil savaşa karşı uyarılarda bulundu.

Altın bu yıl, ABD ve Çin'de ekonomik büyümeye yönelik endişeler ve Ukrayna'daki krizin güvenli varlıklara talebi artırması ile yüzde 13 ralli yaptı. Fed'in tahvil alımlarını son iki toplantıda 10'ar milyar dolar azaltmasına rağmen, sarı metal 2013'te yaşadığı 1981'den bu yana en dik düşüşten toparlanıyor.

AnandRathi Commodities Ltd. analistlerinden abhishek Chinchalkar, "Yatırımcıların güvenli liman arayışı ile altında güçlenme geri döndü. Ukrayna gelişmelerinin altın fiyatları üzerinde asıl etken olacağını düşünüyoruz. İstikrarlı bir aşağı yönlü hareket beklemiyoruz" dedi.

Nisan vadeli altın kontratları, Comex'te, yüzde 1.1 yükselerek New York saati ile 08:26'da ons başına 1,361.50 dolar olurken, gün içerisinde 1,364.10 dolar ile 20 Eylül'den bu yana en yükseği gördü. Vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 73 üzerinde seyretti. Spot altın Londra'da yüzde 0.9 artışla ons başına 1,361.38 dolarda.

-Ukrayna'daki huzursuzluk

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dün Estonya'da yaptığı açıklamada, Rusya'nın eylemlerinde belirgin bir değişiklik olmadığı takdirde, Avrupa Birliği'nin (AB) 17 Mart'ta daha sert cezalar uygulamayı görüşeceğini söyledi. Kırım'da Rusya'ya katılıp katılmamaya yönelik, 16 Mart'ta bir referandum yapılacak.

Altın destekli exchange traded fonlardaki (ETF) varlıklar dün, 1,762.6 tona yükselerek iki aydan uzun bir sürenin en yükseğine ulaştı. Varlıklar geçtiğimiz ay Ekim 2009'dan bu yana en düşüğe gerilemişti.

Mayıs vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 1 ilerleyerek, ons başına 21.015 dolar oldu. Nisan vadeli platin ise yüzde 0.6 artışla ons başına 1,473.40 dolar olurken, Haziran vadeli paladyum ise değişiklik göstermeyerek ons başına 770.50 dolarda.

AB, dünyanın en büyük paladyum üreticisi Rusya karşısında, üç aşamalı yaptırım sürecini duyururken, ilk aşama ticaretin ve vize kolaylaştırma anlaşmalarının askıya alınması.

Dünyanın en büyük üç platin şirketi ve Güney Afrikalı birlik, yedi haftadır süren grev nedeni ile üretimde aksama yaşıyorlar. Dünyanın en büyük platin üreticisi ve ikinci büyük paladyum üreticisi Güney Afrika'da, Birliğe bağlı 70,000 üye 23 Ocak'tan bu yana grevde.

(16:00'da güncellendi)