Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, sözlü yönlendirmesinin euroyu zayıflatıp, reel faizleri düşürerek, enflasyonun hedef düzeyde olmaması riskini azaltabileceğini söyledi.

Viyana'da konuşan Draghi, yönlendirmenin, faizlerin öngörülebilir zaman diliminde düşmesinin beklenmesinden ötürü para politika duruşunda fiili genişleme sağladığını belirterek, "Aynı zamanda Euro Bölgesi ile dünyanın geri kalanındaki reel faiz farklı muhtemelen düşecek, bu da, her şeyin aynı kalması şartıyla" kura aşağı yönlü baskı uygulayacak" dedi.

Draghi'nin açıklamaları, euronun 2012'den bu yana güçlenmesinin tüketici fiyatlarındaki artışı baskıladığını söylediği geçtiğimiz hafta para politikası toplantısında yaptığı konuşmaya yeni yorum ekledi. AMB Başkanı, kur, bankanın politika hedefi olmasa da, para biriminin seviyesinin, fiyat istikrarı değerlendirmesiyle giderek daha ilişkili hâle geldiğini savundu.

Euro geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 7.2 değerlendi ve gelişmiş ülke paraları sepetine karşı yüzde 7 yukarıda seyrediyor. Para birimi Draghi'nin açıklamaları sonrasında geri adım atarak. Euro dün gün içinde 1.3967 dolar düzeyinden Ekim 2011'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmişti.

AMB'nin sözlü yönlendirmesi, politika yapıcıların resmi faizleri mevcut seviyelerde tutacağını ya da uzun vadede indireceğini öngörüyor.

Draghi, deflasyon riski sınırlı da olsa, çok düşük enflasyonun, şimdilik çok yüksek enflasyondan daha uygun olduğunu söyledi. Euro Bölgesi'nde enflasyon Şubat ayında yüzde 0.8 ile AMB'nin fiyat istikrarı tanımı olarak belirlediği düzeyinin yarısının altında kaldı.

Draghi, "Enflasyon beklentilerinin çıpalanmaması risklerine, ek para politikası tedbirleriyle karşılık verilecektir" dedi.