Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2013 yılını analistlerin beklentisi olan 1,30-1,35 aralığının oldukça üzerinde tamamlayan Euro/Dolar paritesinde, 2014 yılı dengeleri de değişti. Yılbaşından bugüne Dolar karşısında %1,35 değer kazanan Euro, bu hafta 1,3967 seviyesini test ederek 2011 Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Avrupa’da yeni dengeler ise hala Euro/Dolar paritesinin yükselişi yönünde işlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta parasal genişleme adına bir adım atmayan Avrupa Merkez Bankası, faizin bir süre daha mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalacağını vurguladı. Diğer taraftan Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiğini belirterek 2014 için büyüme beklentisini %1,2’ye yükseltti. Enflasyon beklentisini ise %1,0’e çekti. Piyasanın beklediği SMP programı ile piyasaya sağladığı likiditeyi sterilize etmemesi ise Euro’nun Dolar karşısında güçlenmesine en büyük etken oldu.

Bu hafta 2011’in ikinci yarısından itibaren tazelenen Euro/Dolar rekoru sonrası Draghi cephesinde sesler daha yüksek çıkmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, “sözlü yönlendirmesinin” Euro’yu zayıflatıp, reel faizleri düşürücü etkisinin olabileceğini vurguladı. Ayrıca Euro Bölgesi ile dünyanın geri kalanı arasındaki reel faizin farklı olduğunu ve bir noktadan sonra dengelenmenin yaşanacağını da kaydetti.

Euro/Dolar paritesinin 1,40’ın üzerine yükselişi panik havasının daha fazla oluşacağını gözler önüne seriyor

Piyasadaki genel algıya baktığımızda; ECB’nin görev tanımında “euro” bankanın politika hedefi olmasa da, para birimi seviyesi fiyat istikrarı açısından önemini koruyor.  Avrupa Merkez Bankası’nın bundan önceki dönemlerdeki üslubu ile kıyasladığımızda şuan Euro/Dolar paritesinin 1,40’ın üzerine yükselişi panik havasının daha fazla oluşacağını gözler önüne seriyor. Avrupa Merkez Bankası’nın en önemli vurgusu Euro’daki her %10’luk kalıcı değer kazancının, önümüzdeki dönemlerde enflasyon hedefini 40-50 bps düşürebileceği beklentisi.

Fitch ise Euro Bölgesi'ne ilişkin yayınladığı değerlendirmede, "Euro Bölgesi'nden kayda değer deflasyon riski olmasına rağmen, bunun gerçekleşme olasılığının düşük” olduğunu belirtiyor. Ayrıca “Euro Bölgesi'nde potansiyel deflasyon şoklarına karşı uygulanabilecek politika seçenekleri de kısıtlı" ifadelerine de yer verilmiş.

Sonuç olarak, Euro/Dolar’ın 1,40’a doğru olan yolculuğu her ne kadar piyasayı şaşırtsa da, son 1 yıldır Avrupa Merkez Bankası’nı bir aksiyon alacak kadar rahatsız etmemiş gibi. Analistler, Euro/Dolar’ın 1,40 seviyesini aşması durumunda ise, 1,45’e doğru olacak yükselişin daha hızlı gerçekleşebileceğini konuşuyor.

Güzem Yılmaz
gyilmaz@bloomberght.com