Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de ÜFE beklenmedik şekilde geriledi

ABD'de üretici fiyatları, hizmet maliyetlerindeki bir yılın en büyük düşüşü ile, Şubat'ta beklenmedik şekilde geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) Şubat'ta yüzde 0.1 gerilerken, Ocak ayında yüzde 0.2 yükselmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı, ÜFE'nin yüzde 0.2 yükseleceği yönündeydi. Son 12 aya bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 0.9 artış kaydedildi.

-ABD'de tüketici güveni geriledi

ABD'de tüketici güveni, Mart ayında beklenmedik şekilde geriledi.

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi öncü tüketici güveni endeksi Mart'ta 79.9'a gerilerken, Bloomberg anketine katılan 68 ekonomist endeksin 82 seviyesine yükseleceği tahmininde bulunmuştu. Tahminler 79 ile 84 aralığında değişiklik gösterdi.

-Fitch: Avrupa'da deflasyon olasılığı düşük

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Euro Bölgesi'nde deflasyon olasılığı düşük fakat çevresel ülkelerde riskler söz konusu" açıklamasında bulundu.

Fitch'in Euro Bölgesi'ne ilişkin yayınladığı değerlendirmede, "Euro Bölgesi'nden kayda değer deflasyon riskine rağmen, gerçekleşmesi olasılığı düşük. Euro Bölgesi'nde potansiyel deflasyon şokların karşı politika seçenekleri kısıtlı" ifadelerine yer verildi.

-Altının gram fiyatı 100 TL'ye ilerliyor

Uluslararası piyasada altının ons fiyatının yükselmesi ve Türk Lirası'nın hafta başından bu yana yüzde 1'in üzerindeki kaybının etkisiyle Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı, 28 Kasım 2012'den beri gördüğü en yüksek seviye olan 99,46 liraya kadar çıktı.

Uluslararası piyasalarda altın, Kırım'da Pazar günü yapılacak olan ve halkın Ukrayna'dan ayrılmayı oylacağı referandum öncesinde tansiyonun tırmanması ile, güvenli varlıklara talebin artması sonrasında altı ayın zirvesine tırmandı.

New York Comex'te Nisan vadeli altın kontratları, yerel saat ile 08:32'de yüzde 0.3 artışla ons başına 1,376.70 dolardan işlem gördü. Bloomberg verilerinden derlenen bilgilere göre, altın vadelilerinin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 13 üzerinde seyretti. Fiyatlar erken saatlerde 1,377.30 dolara kadar tırmanarak 10 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Londra'da spot altının ons fiyatı ise yüzde 0.5 artışla 1,376.77 dolar olarak görüldü.

-ABD hisseleri "görüşmeler" sonrasında geriledi

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün son beş haftanın en büyük kaybını yaşamasının ardından, Pazar günü yapılacak referandum öncesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalması ile geriliyor. 

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek New York saati ile 15:08'de 1,842.16 puan oldu. Endeks Ocak ayından bu yana en büyük haftalık düşüşe ilerlerken, 7 Mart'ta tüm zamanların zirve rekoru kırılmıştı. Dow Jones endeksi ise 30.33 puan, yani yüzde 0.2 düşüşle 16,078.56 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 5.9 altında seyretti.

-Avrupa hisseleri 5 haftanın en düşüğüne geriledi

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Pazar günü yapılacak ve Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasına sebep olabilecek olan referandumu beklemesiyle beş haftadan uzun sürenin en düşüğüen gerilerken, üst üste ikinci haftalık düşüşü genişletti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek günü 322.23 puandan tamamladı. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin sürmesi ve Çin'in beklenenden kötü ekonomik veriler açıklaması ike endeks bu hafta yüzde 3.3 zayıfladı.

-Petrol fiyatları "IEA" ile yükseliyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol talebi tahminini artırması ve Ukrayna'daki gerginliğin enerji üretimini olumsuz etkileyeceği endişesi ile yükselişi ikinci güne taşıdı. Brent petrolü 108 doların üzerine tırmandı.

Nisan vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex'te 30 sent, yani yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 12:10'da 98.50 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 3.8 altında seyretti. Fiyatlar bu hafta yüzde 4 geriledi.

Bugün vadesi dolacak olan Nisan vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 86 sent, yani yüzde 0.8 yükseldi ve 108.25 dolara geldi. Daha aktif işlem gören Mayıs vadeli kontrat ise 88 sent yükselerek 107.80 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 9.75 dolar olurken, dün 9.19 seviyesine daralmış ve son dört günde ilk defa gerilemişti.

-Yen dolar karşısında yükselişin 5. gününde

Ukrayna'dan ayrılma kararının oylanacağı Kırım'da bu haftasonu yapılacak referandumun öncesinde yatırımcıların güvenli varlık taleplerinin artmasıyla yen, dolar karşısında yükselişi beşinci güne taşıdı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 tırmanarak New York saati ile 08:35'te 101.25 yen olurken, bu haftaki kazancını yüzde 2'ye taşıdı. Yen euro karşısında ise yüzde 0.5 kazançla 140.56 yen oldu. Frank dolar karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 87.37 centime seviyesine yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 prim yaparak 1.3884 dolardan işlem görüyor.