Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kötü kredilerin ve mevduat rekabetinin arttığı Çin'de, aralarında Industrial&Commercial Bank of China Ltd. ve en büyük 3 rakibinin olduğu en büyük bankalar 2008'deki finansal krizden bu yana en düşük kâr büyümesi oranlarını açıklamaya hazırlanıyor.

Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, ICBC, China Construction Bank Corp., Agricultural Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd. muhtemelen önümüzdeki hafta 2013'te toplam 791  milyar yuan (127 milyar dolar) ile 2012'dekinin yüzde 11 altında kâr açıklayacak. ABD ve Avrupa'nın en büyük 4 bankasında yüzde 17 büyüme beklenirken, Çin'in en büyük bankalarında bu büyümenin yüzde 7 ile sınırlı olacağı tahmin ediliyor.

Çin'de 2 hafta önce bir şirketin ilk kez temerrüte düşmesinin ardından imar şirketleri de dahil olmak üzere şirketlerin, borçlarını ödeme yeteneğine ilişkin endişelerin etkisiyle banka hisseleri rekor düşük değerlemelerle işlem görüyor. Pekin hükümetinin faiz kontrollerini gevşetmesi ve sektörü özel bankalara da açmasıyla, devlet denetimindeki bankalar arasında rekabet tırmanıyor.

Yatırımcıların, bir-iki yılda çözülmeyecek sorunlara odaklandığına dikkat çeken Mizuho Securities Asia'nın Hong Kong'taki analistlerinden Jim Antos, Çin'in yavaşlayan ekonomisinin "banka hisse fiyatlarına daha az destek sunduğunu" söyledi.

Analislere göre, Çin'in varlık bakımından en büyük bankası ICBC 27 Mart'ta 2013'te net gelirinin yüzde 9.5 artarak 261.2 milyar yuana çıktığını açıklayarak, dünyanın en kârlı bankası titrını koruyabilir.