DB/Raiser: Faiz değil yapısal reformlar önemli
-
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'deki ekonomik görünüme yönelik Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu
Dünya Bankası Avrupa Birliği - Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirme Raporu açıklandı. Bloomberg HT’den Arzu Maliki’nin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye’nin 2014 yılı büyümesini aşağı yönlü revize ettiklerini, bunun sebebinin de iç talepteki ivmenin azalması olduğunu söyledi. Aynı zamanda faiz oranındaki artışın makro temkinlilik uygulamalarını etkilediğini ve cari açıkta özellikle hane halklarının kullandığı kredi hacmini de aşağı çektiğini dile getirdi.
Raiser sözlerine şu şekilde devam etti:
"Biz Türkiye’nin dış dengelerini istikrara kavuşturmasını bekliyoruz, bu da daha mütevazı büyüme rakamları anlamına gelecek. Yabancı yatırımcılar ek kaynakları Türkiye'ye aktarmadan önce, siyasi risklere ve önümüzdeki seçimleri de göz önünde bulunduruyor. Önümüzdeki yıl büyüme daha yukarı yönlü olabilir."
Raiser faiz konusunda ise, "Merkez Bankası Başkanı ve BaşbakanYardımcısı faiz konusunda gerekli açıklamaları yaptı. Merkez Bankası’nın eylemleri hakkında ne kadar az yorum yapılırsa, o kadar bağımsız kalır, bu önemli bir konu. Merkez Bankası’nın enflasyonu takip etmesi lazım. Para birimini Ocak’ta istikrara kavuşturmak için adımlar attı ve bu nispeten başarılı oldu ancak kredi hacmi özellikle iş dünyasında yüksek gidiyor, faiz oranlarından başka nedenler, siyasi belirsizlikler ve iş dünyasının ortamı, bence şu anda bunu engelliyor. Yapısal reformların yapılmasına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için hala cazibesini koruduğunu da sözlerine ekleyen Raiser, "Ancak tabi ki ortam mükemmel değil, yatırım açısından ikinci grupta yer alıyor. Tabii ki seçimler ve bununla ilgili belirsizlikler de yabancıları 'bekleyelim görelim' tarzı bir tavra itiyor. Türkiye’nin yatırımlardan daha fazla pay alabilmesi için daha fazla gayret göstermesi lazım" dedi.
Arzu Maliki
amaliki@bloomberght.com