Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğini, 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözlenebileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

IMF'nin bahar dönemi toplantılarına katılmak için Washington'da bulunan Başçı, JPMorgan Yatırımcı Semineri'nde "Ekonomik Görünüm ve Para Politikası" konulu bir sunum yaptı.

Başçı sunumunda, sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızlarının yavaşlamaya devam ettiğini belirtti.

Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendiren Başçı, baz etkisinin de katkısıyla enflasyonda tepe noktanın mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Dış ticaretle ilgili olarak ihracatın büyümeyi desteklerken özel kesim nihai yurt içi talebinin bir miktar ivme kaybedeceğini ifade eden Başçı, 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözlenebileceğinin tahmin edildiğini vurguladı.

AA