Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Eskişehir'de bir ortaokul öğrencisi, güneş enerjisiyle çalıştırdığı mini buzdolabını klimaya dönüştürdü.

Hasan Polatkan Ortaokulu öğrencilerinden Furkan Ekrem Erkut "Doğa Dostu Klima" adını verdiği projesiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı yarışmaya katıldı.

Yarışmada projesiyle Türkiye finaline yükselen Erkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu projede, güneş paneli, güneş pili ve mini buzdolabının bazı parçalarından yararlandığını söyledi.

Güneş enerjisi dışında hiçbir ek enerji kullanmadan serinlik elde ettiğini belirten Erkut, şöyle konuştu:

"Adana ve Mersin bölgesinde akrabalarım vardı. Yaz mevsimindeki sıcaklardan şikayet ediyorlardı. Onların bu şikayetlerinden etkilendim ve aklıma böyle bir proje geldi. Kendi çizimlerim üzerine çalıştım. Mini buzdolabının bazı parçalarını söküp, bakır düzeneği yerleştirdik ve güneş paneliyle olan bağlantısını yaptık. Buzdolabının gövdesine delik açarak sıcaklığın dışarı verilmesini sağladık. Bunu yarım saat çalıştırıp denedik, ortam sıcaklığını 5 derece düşürdüğünü gördük."


-"Öğrencimle gurur duyuyorum"

Projenin danışman öğretmeni Selma Bedir de öğrencisinin bu proje üzerinde çok emek verdiğini belirterek, "Bilgiyi kullanabildiği için onunla gurur duyuyorum. Daha önceki benzer çalışmalarda böyle bir düzeneğin hiç yapılmadığını gördük. Bu proje tamamen öğrencimize ait. Onunla gurur duyuyorum" diye konuştu.