Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

Hisse senetleri, Standard & Poor’s'un (S&P) Rusya'nın kredi notunu düşürmesi ve Amazon.com Inc. ve Visa Inc. gibi önemli şirketlerin mali sonuçlarının hayalkırıklığı yaratmasının ardından, gelişen piyasalar öncülüğünde değer kaybetti ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:03'te, yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 kaybetti. Rusya'da Micex Endeksi düşüşünü beşinci güne taşırken, ruble, merkez bankasının beklenmedik faiz artışının para birimini desteklemeyi başaramaması ile birlikte, dolar karşısında yüzde 0.7 zayıfladı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düştü. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.2 düşerken, dolar zayıfladı.

S&P, Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük seviyeye indirdi ve ekonomik büyüme kötüleşirse ve Ukrayna sorunu daha büyük çaplı yaptırımlara neden olursa, notun daha da düşürülebileceğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Ukrayna'da tahrikleri durdurmazsa, "büyük hata" yapacağı uyarısında bulundu. Amazon.com, mevcut çeyrekte faaliyet zararı tahmininde bulunmasının ardından değer kaybetti ve Ford Motor Co., karının analistlerin tahminlerinin gerisinde kalması sonrası düştü.

Tokyo merkeli emtia aracı kurumu Fujitomi Co.'nun analisti  Kazuhiko Saito, "ABD ve Rusya arasındaki gerilimin seviyesi, açık bir şekilde, yatırımcıların endişelerini artırıyor," dedi ve "Güçlü bir ralliden sonra teknik bir geri çekilme görebiliriz, ancak durum kısa zamanda çözüme kavuşmazsa, trend muhtemelen devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişesi ve Ukrayna'daki şiddet olaylarının artması ile birlikte, bu hafta yüzde 1.8 düştü. Çin'de şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 1 geriledi ve bu haftaki kaybını, son üç ayın en kötüsü olan yüzde 2.9'a genişletti. Güney Kore ve Tayvan'da gösterge endeksler en az yüzde 1.3 düştü.

(17:45'te güncellendi)