Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Regülatörler, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, İngiliz Financial Conduct Authority'den (FCA) yetkililerin, Londra fixing olarak anılan işlemi gözlemlemek üzere Societe Generale SA'yı ziyaret etmesi  ile birlikte, altın fiyatlarının nasıl belirlendiğine ilişkin denetlemelerini artırıyor.

Kaynaklar, denetçilerin, madenciler, kuyumcular ve merkez bankalarının kullandığı referans fiyatın belirlendiği sabah ve öğleden sonraki telefon konferansı konuşmaları için, Fransız bankasının İngiltere'deki ofislerini son haftalarda ziyaret ettiğini kaydetti. Konunun gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklardan biri, regülatör kuruluşun, altın göstergelerini incelemesinin bir parçası olarak, Londra fixingine katılan beş üye bankanın tümünü ziyaret etmekte olduğunu belirtti.

Yüz yıllık geçmişi olan Londra altın fixingi, Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc ve mevcut başkan Societe Generale'in temsilcileri tarafından belirleniyor. Bankaların temsilcileri, sabah 10:30 ve öğleden sonra 15:00'te, dolar spor fiyatından başlayarak, bir fiyatta anlaşana dek, altının alım ve satımını müzakere ediyorlar.

FCA'nın ziyaretleri, regülatörün Londra altın fiksingine özel olarak bakmakta olduğunun ilk işaretleri olarak değerlendiriliyor. Kasım ayında, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynak, ajansın altın göstergelerini, Londra interbank faizi (Libor) skandalı dahilinde, finansal oranların nasıl belirlendiğine ilişkin daha geniş bir bakışın bir parçası olarak incelediğini kaydetmişti. Regülatör henüz işlemlerin manipüle edildiği yolunda bir suçlama getirmedi.