Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas, İsrail halkına başka bir felaket yaşatmaya ve İsrail devletini yok etmeye çalışıyor" dedi.

Netanyahu, bakanlar kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, barışın gerçekleşmesi için İsrail'le anlaşma yapacağına gidip terörist tarafla anlaşma yaptı. Abbas'tan temennim, bu anlaşmadan uzaklaşarak barış yoluna geri dönmesidir" ifadelerini kullandı.

"Hamas, İsrail halkına başka bir felaket yaşatmaya ve İsrail devletini yok etmeye çalışıyor" iddiasında bulunan Netanyahu, "İsrail devletini yok etmeye çalışan devlet ve kuruluşların başında İran geliyor. İran, başta Hamas olamak üzere terör örgütlerine eğitim ve finans desteği sağlıyor" diye konuştu.

İsrail'de, her yıl 27 Nisan'da yapılan Yahudi soykırımını (Holokost) anma günü münasebetiyle konuşan Netanyahu, "2. Dünya Savaşı'ndaki Yahudiler ile şimdiki Yahudiler arasındaki en önemli fark, onları yok etmeye çalışanlara karşı koruyan güçlü bir devlet ve güçlü bir ordusu vardır. Yahudileri yok etme planları yapanların başında İran geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fetih ve Hamas, geçen çarşamba günü milli mutabakata varmıştı.

Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.