Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Pfize Inc.'in Astra Zeneca Plc.'yi satın almak için teklif yaptığını onaylaması sonrasında ilaç şirketlerinin yükselmesi ile yükselerek, iki haftalık kazançları genişletti. Emtia fiyatları da yükselirken, dolar zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:23'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. İngiltere'nin ikinci en büyük eczacılık şirketi AstraZeneca yüzde 16 tırmandı. Standard & Poor's 500 vadelileri yüzde 0.4 yükseldi. ABD doları sterlin karşısında dört yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne gerilerken, İtalya tahvilleri düşüş yaşadı. 24 emtianın göstergesi olan S&P GSCI endeksi yüzde 0.3 ilerlerken, petrol yüzde 0.7 sıçradı ve soya fasülyesi yüzde 0.9 kazanç sağladı.

Pfizer, İngiliz şirketin teklifi reddetmesi sonrasında hâlâ anlaşma yolu arıyor ve 98.7 milyar dolarlık bir teklif yapmaya hazırlanıyor. Bu durum, daha fazla birleşme ve satın alma olabileceği söylentilerini ateşledi. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in krizi hafifletecek adımlar konusunda yetersiz olması nedeniyle krizin tırmanması üzerine, Rusya şirketleri ve bazı bireylere yönelik yeni yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG'nin hisse stratejisti Markus Wallner, "Kısa vadede, görmekte olduğumuz satın alma ve birleşme faaliyetleri güven sağlamak adına olumlu katkı sağlıyor. Bu faaliyetler hisse piyasalarını desteklemeye devam edecek, fakat aynı zamanda Ukrayna krizi belirsizlik yaratmaya devam edecek. Bu da günlük hareketlerde volatilite görmeye devam edeceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Sağlık sektörü hisseleri, Stoxx 600'de işlem gören 19 grup arasında en büyük kazancı sağlarken, yüzde 2.3 sıçrayarak iki ayın zirvesine ulaştı.