Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Tencent Holdings Ltd.'nin öncülüğünde teknoloji hisselerinin son 12 haftanın en büyük düşüşünü yaşaması ile gerileyerek, bu ayki kazançları siliyor. Rusya para birimi ruble, son üç günde ilk defa geriledi.

Tencent Hong Kong'ta son dört ayın en düşüğüne geriledi. Catcher Technology Co., yeni hisse satışı yapmayı planladığını bildirmesinin ardından yüzde 7 değer kaybetti. Ruble ve Güney Kore wonu dolar karşısında en az yüze 0.3 zayıflarken, Çin para birimi yuan ise Ekim 2012'den bu yana en düşük düzeyde. China Unicom Ltd. Haziran 2009'dan bu yana en dik üç günlük düşüşü kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek yerel saat ile 16:45'te 994.48 puan oldu. ABD'de Fed'in bugün sona erecek olan iki günlük toplantı sonrasında, aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha kısarak 45 milyar dolara düşürmesi bekleniyor. Rusya Başkanı Vladimir Putin, yeni yaptırımların ABD ve Avrupa'yı da enerji sektöründe ve diğer önemli sektörlerde tehdit edebileceğini söyledi. Gelişen ülkelerin gösterge endeksi bu ay genelinde, Rusya hisselerinin yüzde 4.4'lük aylık kayıp yaşaması ile yüze 0.1'in altında düşüş yaşarken, Filipinler'de gösterge endeks son bir yılın en uzun süreli rallisini kaydediyor.

West China Securities Co. analistlerinden Wei Wei, "Fed'in tahvil alımlarında kesintiye gideceği ihtimali gelişen piyasalardan fon çıkışına sebep olacağı endişelerini artırabilir. Rusya ve ABD arasındaki tartışmalar, yatırımcıların risk iştahını azaltarak finansal piyasalar üzerinde etkili olacaktır" dedi.

Gelişen piyasa hisseleri bu yıl ortalama yüzde 0.8 değer kaybederken, MSCI Dünya Endeksi bu süreçte yüzde 1.3 kazanç sağladı.