Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası (AMB) para politikası kararı öncesinde kâr verilerine odaklanması ile yükseliyor. Asya hisseleri, nikel ve Avustralya doları, Çin'de ticaretin beklenmedik yükselişi ile değer kazanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Repsol SA ve BT Group Plc'nin beklentileri aşan kârları ile, Londra saatiyle 08:11'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi vadelileri büyük bir değişiklik yaşamadı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, dün 28 Mart'tan bu yana en büyük düşüşü kaydetmesinin ardından, bugün yüzde 0.5 yukarıda. Çin hisseleri göstergesi Hong Kong'ta yüzde 0.7 tırmanırken, Asya Pasifik kredi temerrüt takası fiyatları 21 Nisan'dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Avustralya doları, beklentinin üzerinde gelen istihdam verisi ile yüzde 0.6 değer kazandı. Nikel ve paladyum da yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın, tahvil alımları sonra erdikten sonra uzun bir süre daha faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutacaklarını söylemesinin ardından, Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre AMB de bugün faiz değiştirmeyecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıları referandumu ertelemeye çağırırken, haftalar süren yüksek tansiyonun ardından sınırdaki kuvvetlerini geri çektiğini açıkladı. Çin'de ticaret açığı, ihracatın Nisan'da beklenmedik şekilde artması ile, ekonomist beklentilerini aştı.

CMC Markets stratejistlerinden Desmond Chua, "Janet Yellen'ın çok dikkatli bir şekilde yaptığı konuşma, piyasaları daha temkinli ve iyimser bir moda sokarken, Ukrayna'da hafifleyen tansiyon da kesinlikle yardımcı oluyor. Son dönemde gördüğümüz sert satışlara bir süre ara verilmeye başlanıyor" dedi.