Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekmeğe zam yok

Ekmeğe zam yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe şu anda zam yapılmayacağını, ekmek fiyatlarını belirleyecek un fiyatlarının, buğday hasadı sonrası şekilleneceğini bildirdi

Giriş: 10 Mayıs 2014, Cumartesi 13:52
Güncelleme: 12 Mayıs 2014, Pazartesi 08:40

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe şu anda zam yapılmayacağını, ekmek fiyatlarını belirleyecek un fiyatlarının, buğday hasadı sonrası şekilleneceğini bildirdi.

Balcı, "kuraklık nedeniyle buğday fiyatlarında artış olacağı ve bunun da ekmek fiyatlarına yansıyacağı" yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Hasat sonrası buğday miktarı az olursa ilk etapta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stoklarının kullanabileceğini belirten Balcı, "O günkü şartlarda ne gerekiyorsa o yapılacak. Bu konular şu anda bizim kendi içimizde üzerinde durduğumuz ve Bakanlıkla konuştuğumuz konular ancak kamuoyuyla paylaşılması için çok erken. Bunu gündeme getirmeye çalışanlar ne un ne de ekmek tarafındaki insanlar. Bu konuda ne ekmek ne de buğday tarafından olumsuz bir açıklama var" diye konuştu.

"Şu anda ekmeğe zam söz konusu değil" diyen Balcı, ekmek fiyatlarını belirleyecek un fiyatlarının, buğday hasadı sonrası şekilleneceğini vurguladı. Çuval un fiyatında geçen aylarda yüzde 15 civarında bir artış yaşandığını belirten Balcı, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının TMO'nun stoklarındaki 2 milyon tonluk buğdayı satışa çıkardığını ve fiyattaki yükselişin önüne geçildiğini anlattı.

Balcı, şunları kaydetti:

"Bu fiyat artışının ekmeğe de olumsuz bir yansıması olmadı. Ekmek fiyatları yaklaşık 2 senedir kilogram fiyatı 4 lira. Konuyu yakından takip ediyoruz. Olumsuz durum karşısında bir araya gelerek tedbirleri alıyoruz. Kuraklık nedeniyle hasadın ne kadar düşük olacağı görüldükten sonra mutlaka tedbir alınacak. Bunlar arasında buğday ithalatı söz konusu olabilir, TMO stoklarının satışı söz konusu olabilir, un ihracatının belli bir süre yasaklanması söz konusu olabilir. Bunların hepsi olumlu tedbirler. Geçmişte un ve ekmek fiyatları konusunda bunu yaşadık. Küresel ısınma nedeniyle un ve ekmek fiyatları özellikle yüzde 100 artış gösterirken, biz bunu yaptığımız çalışma ile yüzde 25 ile sınırlı tuttuk. İnşallah böyle bir sıkıntı yaşamayız."

Öt yandan Türkiye'de buğday hasat dönemi mayısta başlıyor, son hasat dönemi ise ağustos-eylülde yaşanıyor. Hasadın başlaması ve son bulması iklim şartlarına göre değişirken ilk buğday hasadı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılıyor.

AA