Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi.


- Gül, Erdoğan ve Çiçek'in programları iptal

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen facia nedeniyle resmi ziyaret ve Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi için Çin'e yapacağı ziyareti iptal etti.

Gül'ün ikili resmi ziyaret vesilesiyle Pekin'e ve 16 devlet başkanının katılacağı Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'ne katılmak üzere Şanghay'a gerçekleştirmesi öngörülen ziyaretin, Manisa'nın Soma ilçesinde dün meydana gelen "elim facia" nedeniyle iptal edildiği belirtilen açıklamada, Gül'ün yarın Soma'ya gideceği bildirildi.

Öte yandan Gül'ün bugünkü Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ve beraberindeki heyeti kabulü de programdan çıkarıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 17 Mayıs Cumartesi günkü Malatya ve İstanbul programları ile Türkiye ile Arnavutluk arasında "Stratejik Ortaklık ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklama" metnini imzalama ve ilk toplantısını gerçekleştirme amacıyla bugün Tiran'a yapması planlanan ziyareti de iptal edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Günü Yürüyüşü çerçevesinde düzenlenecek etkinlik ve programlara katılmak üzere 16-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği ABD gezisini iptal etti. Çiçek, bugünkü programında yer alan 6. Aile Şurası'nın açılışına da bu nedenle katılmadı.

TBMM Adalet Komisyonu'nun Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmek üzere gerçekleştirilecek bugünkü toplantısı iptal edilirken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam bugünkü programlarını iptal ettiklerini bildirdi.

 

-Kılıçdaroğlu'nun programı iptal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Oxford Union münazarasına katılmak üzere gerçekleştireceği İngiltere ziyaretini erteledi. Bugün yapılması planlanan CHP MYK toplantısı ile Kılıçdaroğlu'nun Türk-İş ziyareti de gerçekleştirilmedi.

-Bayraklar yarıya indirildi

Soma'da maden ocağındaki yangının ardından ilan edilen milli yas dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Merkez Bina başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle, Başbakanlık tarafından, dünden itibaren 3 günlük yas ilan edilmişti.

Milli yas dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Merkez Bina, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.

-19 Mayıs etkinlikleri iptal

Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen ve Türkiye'nin 81 ilinde yapılacak "19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Haftası" programı etkinlikleri çerçevesinde planlanan şenlikler de iptal edildi.

Yurt genelinde Soma'daki maden faciası nedeniyle bazı festivaller ile kutlama ve konser organizasyonlarının da iptal edildiği bildirildi.


- TFF, tüm amatör ve profesyonel maçları erteledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Soma'daki maden faciası nedeniyle bugün ve yarın oynanması gereken tüm amatör ve profesyonel maçları erteledi.

TFF'den yapılan açıklamada, Soma'da yaşanan facia nedeniyle dünden itibaren 3 günlük Ulusal Yas ilan edildiği ve bu çerçevede bugün ve yarın oynanacak tüm amatör ve profesyonel lig müsabakalarının ertelendiği bildirildi.

Açıklamada, 16, 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde tüm liglerdeki futbol maçlarının planlanan şekilde oynanacağı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu müsabakalar öncesi, sırasında ve sonrasında müzik yayını yapılmayacak, hakemlerimiz ve futbolcularımız sahaya siyah bantla çıkacak ve maçlardan önce Soma'da hayatını kaybeden yurttaşlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır. UEFA 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden milli takımımızın yarın oynanacak Malta maçına siyah bantla çıkması ve saygı duruşunda bulunulması için UEFA'ya başvurulmuştur. Kamuoyunun bilgisine sunar, Soma'da kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli yakınlarına başsağlığı dileriz."