KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Singapurlu araştırmacılar, bazı yatırımcıların Amerikan Merkez Bankası'nın 1997 ile 2013 yılları arasındaki politikalarına dair erken haber alarak, henüz kamuya açıklanmayan politika değişimleri üzerinden işlem yaparak kar elde etmiş olabileceklerini iddia ediyorlar.

Singapur Management Üniversitesi'nin araştırmasına göre işlem kayıtları, sonradan açıklanan sürpriz kararlara paralel gerçekleşen, ayrıca istatistiksel olarak belirgin olan anormal fiyat hareketlerine ve alım satım talimatlarında dengesizliklere işaret ediyor.

Bu hareketlerin, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamalarının gazetecilere süreli amborgoyla verildiği zaman içinde ya da öncesinde gerçekleştiği iddia ediliyor.

Araştırmaya göre, piyasa tahminlerinden farklı gerçekleşen politika kararları günlerinde, açıklamalara önceden erişim sağlanması yoluyla, 14 milyon dolar ile 256 milyon dolar arası kazanç elde edildiği tahmin ediliyor.

Fed, 30 Ekim'de yayınladığı FOMC duyurusuyla, ambargo kurallarını sıkılaştırdı.

Fed sözcüsü Joe Pavel, "bilginin erken yayılmasını önlemek adına" daha sıkı kuralların getirildiğini söylerken, "süreçlerimizi ve kontrollerimizi devamlılık arzeden bir biçimde gözden geçiriyor ve herhangi bir konuyu ele alırken gerekli düzenlemeleri yapıyoruz" dedi.

Yeni prosedürle, gazeteciler Washington'da bulunan Fed genel merkezinde bir odada toplanıyor. Gazetecilerin bu odaya cep telefonuyla girmeleri yasaklanırken, bilgisayarlarının internet bağlantıları da odada oldukları süre boyunca kesiliyor.

 

Advertisement