Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya'nın sınır komşuları yeni bir Demir Perde ile karşı karşıyayken, Avrupa Birliği'nin en büyük ülkeleri bu durumu görmezden geliyor.

Son yıllarda Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya savunma harcamalarını kısarken, Avrupa Birliği'nin Baltık Denizi'nden Romanya'ya uzanan şeridindeki ülkelerin ise ordu harcamaları artırıyor. Nato verilerine göre, Rusya'nın sınır komşusu Estonya, iki yıl üst üste, Fransa'ya kıyasla milli hasılasının çok daha büyük bir bölümünü savunma harcamalarına ayırdı.

Avrupa'daki bu doğu-batı ayrılığı, Vladimir Putin'in, Rusya ile NATO üyesi ülkeler arasındaki tampon bölgede etki yaratma çabalarını boşa çıkaracak istek ve kudretten yoksun Avrupa Birliği liderlerine karşı, Rus liderin elini kuvvetlendiriyor.

The Carnegie Endowment'tan Jan Techau, "Ukrayna'da başıboş bırakılan Putin, vaktiyle Rusya yalnızca izlerken, Avrupa Birliği ve NATO'nun 10 eski Sovyet ülkesiyle sınırlarını genişlettiği Soğuk Savaş öncesi düzeni parçalıyor" yorumunda bulundu. Techau, "Avrupa Birliği'nin herkesi belli kurallara dayalı bir sisteme dahil etme üzerine kurulu eski paradigması duvara tosladı, çünkü artık Rusya bu oyunu oynamıyor. Avrupa'nın şimdi daha fazla beraberliğe, daha fazla paraya ve Doğu'daki üye olmayan ülkelerle bağları güçlendirmeye dayalı yeni bir paradigmaya ihtiyacı var" dedi.

Ukrayna sivil savaşa doğru sürüklenirken, Avrupa Birliği bir zamanlar kendisinden beklenen dayanışmayı şimdi göstermeye çabalıyor. Birlik içindeki ayrılıklar Rusya'nın önünü kesmeye yönelik yaptırımlar üzerinden gelişirken, diğer yandan Euro Bölgesi'nde 4 yıldan fazla süren borç krizi sonrasında ülkelerin savunma bütçeleri de oldukça yetersiz.