Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinin bu çeyrekte yavaşlayacağına yönelik işaretlerle birlikte, ekonomistlerin tahminlernden daha fazla düştü.

Ifo enstitüsü'nün açıkladığı ve iş dünyasından 7,000 üst düzey yöneticiye dayandırılan iş dünyası güven endeksi, Mayıs ayında, önceki ayki seviyesi olan 111.2'den 110.4 seviyesine geriledi. Bloomberg'in anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 110.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Almanya, rekor seviyedeki işsizlikten ve baskı altındaki fiyatlama gücünden toparlanmada güçlük çeken 18 üyeli Euro Bölgesi ekonomisi için kilit önemde. Bugün açıklanan veriler, Almanya ekonomisinde büyümenin ilk çeyrekte temel olarak iç talep tarafından yönlendirildiğini gösterdi ve Bundesbank büyümenin bu çeyrekte yavaşlayacağını kaydetti.

Köln'de Sal. Oppenheim Group kıdemli ekonomisti Ulrike Kastens, "İhracat muhtemelen yavaşlayacak, ancak güçlü iç talebe sahip olduğumuz sürece sorun yok," dedi ve "Euro Bölgesi tekrar ayrışıyor. Almanya ve İspanya'dan güçlü sinyaller gelirken, Fransa ve İtalya endişe kaynağı olmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ifo raporunun gösterdiğiüzere, cari koşulları gösteren endeks beklenmedik bir şekilde düştü ve 115.3'ten 114.8'e indi. Beklentiler endeksi ise 106.2 ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Euro veri sonrası çeyrek sent kadar gevşeyerek, Frankfurt saati ile 10:07'de 1.3632 seviyesine geldi.