Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yaklaşık bir asırdır,  18 trilyon dolarlık altın piyasasının kullandığı gösterge, dört üye bankasından birinin fiyatlarda manipülasyon yaptığı gerekçesiyle ceza almasının ardından inceleme altına alındı.

İngiltere Finansal Yönetim Otoritesi (FCA), Barclays çalışanlarından birinin bundan 2 yıl önce fiyat belirleme sürecine müdahale ettiğinin saptanması üzerine, İngiliz bankayı 26 milyon pound (44 milyon dolar) cezaya çarptırdı. Belirlediği fiyatlar, madencilik şirketleri, merkez bankaları ve ABD Darphanesi tarafından kullanılan ve "London Gold Fixing" olarak bilinen mekanizma, artık FCA incelemesi altında.

Trinity College Dublin finans profesörlerinden Brian Lucey, "Altın fiyatını belirlemeye dair şimdiki gibi bir mekanizma yeni kuruluyor olsa, bugünkü gibi bir mekanizma oluşturacağımızı zannetmiyorum. Zira bu bizi, bundan sonra buna gerçekten ihtiyacımız var mı sorusuna götürür" yorumunda bulundu.

Regülatörlerin finansal göstergeler üzerindeki incelemeleri, bankalararası borçlanma faizlerinden kurlara kadar pek çok alanda hile saptanması sonrasında yoğunlaştırıldı. Ekonomist ve akademisyenler altın piyasasının manipülasyona oldukça açık ve etkili bir düzenlemeden yoksun iddia ederken, traderlar fiyat belirleme süreçlerinin etkin ve piyasa için hayati bir referans noktası olduğunu savunuyor.

Deutsche Bank AG'nin bu ay çekilmesiyle, Societe Generale SA, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc ve Barclays mekanizmaya üye dört banka olmayı sürdürüyor. Gümüş piyasasındaki benzer fiyat belirleme mekanizması, HSBC ve Bank of Nova Scotia'nın son iki katılımcı olarak kalması üzerine, Ağustos ayında sona erecek.