Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna’da halk 21 şubat “Maidan” devriminin ardından ülkeden kaçan eski başkan Viktor Yanukoviç’in yerine geçecek yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre seçimlerden milyarder işadamı Petro Poroşenko ilk turda zaferle çıktı. Ukrayna'da ilk turda başkanın belirlenmesinin, ülkede devam eden istikrarsızlığın daha kısa sürede sona erdirilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

Rusya ile yaşana gerilim ve iç politik karışıklıkların gölgesinde başkanlık seçimine giden ukrayna’da Poroşenko, iki sandık çıkış anketinin sonuçlarına göre yüze 55’ten fazla oyla seçimi kazandı.

ABD ve Avrupa Birliği Poroşenko’nun başarısını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Anketlere göre eski Başbakan Yuliya Timoşenko ise 21 aday içinde yaklaşık yüzde 13’lük oyla ikinci sırayı aldı.

Ukrayna’nın Rusya yanlısı doğu bölgelerinin çoğunda oy kullanılmadığı seçimlerde katılım oranının yüzde 40’larda kaldığı tahmin ediliyor.

3 bin 500'den fazla uluslararası gözlemcinin takip ettiği seçimlerin güvenliği yaklaşık 90 bin güvenlik görevlisi tarafından sağlandı.

Tek taraflı olarak ukrayna'dan ayrılarak rusya'ya katılma kararı alan ve bir milyon 810 bin  seçmenin bulunduğu "kırım özerk cumhuriyeti"nde tatarlar, kiev yönetiminin kontrolündeki herson bölgesinde sandık başına gitti.

Rusya yanlılarının kontrolünde olan ve yaklaşık 3 milyon 290 bin seçmenin bulunduğu Donetsk'te ise 22 seçim bölgesinden sadece birkaçında oy verme işlemi gerçekleştirilebildi.

Siyasi analistler, başkanlık seçimlerinin ilk turda sonuçlanmasının Ukrayna’nın istikrarına katkıda sağlayacağı görüşünde.

Razumkov Center’dan siyasi araştırmalar başkanı Yuri Yakimenko, “Seçimlerde ilk turda gelen zafer, istikrarsızlık dönemini kısaltacak ve yönetimi istikrara kavuşturacak. Ukrayna böylece meşru bir başkana ve doğudaki durumu etkileyecek araçlara sahip oluyor” dedi.

Kiev’deki mevcut hükümeti tanımayan rusya başkanı vladimir putin, seçimin kazananıyla işbirliği yapacaklarını açıklamıştı.

Poroşenko yaptığı ilk açıklamada, “Atacağımız ilk adım savaşı, kaosu ve düzensizliği sona erdirmeye odaklanacak,” dedi.

Bloomberg milyarderler endeksi’ne göre Poroşenko’nun 1 milyar dolar serveti bulunuyor.

Roşen çikolata şirketindekler dahil varlıklarını satacağını yineleyen Poroşenko, satışların yapılması için bir yatırım bankasıyla çalışacağını söyledi.

Farklı taraflarla çalışabilme özelliği öne çıkan Poroşenko, 2004 Turuncu Devrim'in kahramanı başkan Viktor Yuşçenko döneminde dışişleri bakanlığı yaptı.