Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), ABD stoklarının yaz aylarında artması beklenen yakıt talebini karşılamaya yeterli olduğu söylentisiyle beş haftanın zirvesinden geriledi. Brent petrolü, Ukrayna seçimleri sonrasında 110 dolara yakın işlem gördü.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 0.6 düştü. ABD ham petrol stokları Nisan ayında, hükümetin veri açıklamaya başladığı 1982 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. WTI için ana tedarik noktası olan Cushing'de stoklar, 16 Mayıs ile biten haftada altı yılın en düşük seviyesine indi. Ukrayna Rus yanlısı ayrılıkçılara önemli bir darbe vurduğunu açıkladı ve Petro Poroshenko'nun sandıktan galip çıkmasının ardından ayrılıkçıları ülke topraklarından temizleme sözü vermesinden bir gün sonra havaalanının kontrolünü ele geçirdi.

Price Futures Group analistlerinden Phil Flynn, "ABD'de oldukça geniş ham petrol stoğu var.Cushing'teki sıkıntı fotoğrafı bulandırmıştı. Her yerde tedariğin yüksek olması WTI üzerinde bir baskı yaratacak" yorumunda bulundu.

Temmuz vadeli WTI'ın varili, Nymex elektronik işlemlerde 61 sent ya da yüzde 0,6 düşüşle 103.74 dolardan işlem gördü. Vadeliler ikinci gününde de 21 Nisan'dan bu yana görülen en yüksek gün içi seviye olan 104.50 dolara dokundu. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 22 altında seyretti. Dün ABD'de Anma Günü tatili sebebiyle işlem yapılmadı.

Temmuz vadeli Brent varil başına, Londra Merkezli ICE Futures Europe'da yaklaşık 40 sent düşerek 109.92 dolara indi. İşlem hacmi 100 gün ortalamasının yüzde 25 altında gerçekleşti. Karadeniz ham petrolü ile WTI arasındaki fark 6.18 dolar oldu.

(17:45'te güncellendi)