Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Rusya hisselerindeki düşüş ve Hindistan hisselerinin zirve rekorundan gerilemesi ile, son bir ayda ilk defa üst üste düşüşe hazırlanıyor. Türk Lirası para birimleri arasında en büyük kaybı yaşadı.

Rusya'da Micex Endeksi, OAO Gazprom ve OAO Sberbank'ın Ukrayna'daki gerilimin tekrar artması ile en az yüzde 2 kayıp yaşaması üzerine, üç ayın zirvesinden geriledi. Gail India Ltd., beklentinin altında kalan kâr açıklaması ile yüzde 0.6 değer kaybederek Hindistan hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Türk lirası yüzde 0.5 zayıflarken, Rus rublesi, Hindistan rupisi ve Güney Afrika randı da en az yüzde 0.2 güç kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek Londra saati ile 09:12'de 1,036.85 puan oldu ve dün yaşadığı yüzde 0.1'lik düşüşü genişletti. Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar seçimlerin olduğu hafta sonu sonrasında da sürerken, seçimi kazanan Petro Poroshenko, ayrılıkçıları kontrol altına almak için operasyonları artırma sözü verdi. Gelişen ülkelerin gösterge endeksi bu ay yüzde 4.2 yükselirken, Ekim ayından bu yana en büyük aylık kazanca ve 2009'dan bu yana en uzun ralliye ilerliyor. Endeks 2 Ocak'tan bu yana en pahalı seviyeye yakın değerde seyrediyor.

Parry International Trading Ltd. yöneticisi Gavin Parry, yaşanan düşüşleri, "Yatırımcılar muazzam yükselişlerin ardından geri adım atıyor" şeklinde yorumladı.

Gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 3.4 yükselirken, 12 aylık tahmini gelirlerin 10.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.6 artış gösterirken, 14.9 kat değerleme kaydedildi.