KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE), Avrupa Birliği'nde varlığa dayalı menkul kıymetler piyasasını canlandırmaya ve küçük ölçekli işletmelere kredi akışı sağlanmasına destek vermeye yönelik tekliflerini hazırladı.

2008 finansal krizi sonrasında büyük düşüş kaydeden varlığa dayalı menkul kıymetler piyasası, artık yatırım fonlarını kendi kendilerine artıramayan küçük ölçekli şirketlere destek vermek yoluyla, daha güçlü bir ekononi inşa etme konusunda önemli bir rol oynuyor.  

Kredi notlarından daha riskli oldukları anlaşılan ABD mortgage destekli hisse senetlerine ilişkin sorunların, küresel finans krizini tetikleyen en büyük faktörlerden biri olduğu kabul ediliyor.

AMB ve BOE ise, varlığa dayalı menkul kıymetler piyasasının adaletsiz bir biçimde lekelendiğini, piyasanın gereğince düzenlendiği taktirde iş ortamını desteklemede önemli rol oynayabileceğini savunuyor.

BOE, "Menkul kıymetleştirme çok daha büyük bir fon çeşitliliğini destekleyebilir, bankalara reel ekonomiye yeni krediler için sermaye sağlayabilir ve sigorta şirketleriyle emeklilik fonlarının çok daha geniş bir varlık havuzuna erişimini kolaylaştırabilir" açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz ay iki merkez bankası, piyasaya can vermek için müdahalenin gerekli olduğunu söylemiş ve küresel regülatörleri sektöre karşı çok katı bir tutum sergilemekle suçlamıştı.

Advertisement