Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise Kırım'ı batılı liderlere unutturmak adına onları Ukrayna'nın doğusundaki silahlı krizle meşgul etmeyi deniyor. Vekaleten Ukrayna Adalet Bakanlığı görevini yürüten Pavlo Petrenko ise Kırım'ı yeniden gündeme getirmek için bölgeye 89.6 milyar dolar paha biçen 17 ciltlik bir belge yayımladı. Bu belgede Ukrayna Merkez Bankası'nın Kırım şubesindeki 300 kilogramlık altın gibi metalar bulunuyor.

Vekalaten başbakanlık görevindeki Arseniy Yatsenyuk hükümetinin tazminat olarak Rusya'nın Ukrayna'daki varlıklarına el koymak istediğini belirtti. Ukrayna hükümeti hali hazırda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş durumda.

Uluslararası tahkimin yapıcı sonuçlar verdiği örneklerin çok az olması Ukrayna'nın uluslararası davanın lehine sonuçlanacağını ümit etmemesi gerektiğini söylüyor. Tahkimden Rusya aleyhine bir karar çıksa dahi Fordham Law Review'daki yazısında Carla Copeland'in de belirttiği üzere taraflar kaybedeceklerini baştan kabul etmediği sürece uluslararası kamuoyuna empoze edilen bir tahkimin bağlayıcılığı olmayacaktır.

Kırım konusunda ise Rusya'nın bölgeyi tartışmalı bir referandum sonucunda ilhak ederek meseleyi kendi adına bitirmesi sorunu derinleştiriyor. Referandum tartışmalı dahi olsa Rusya parlamentosu Kırım'ı artık resmi olarak kendi parçası olarak kabul etti.

Tüm bunların ışığında Kırım krizinin Ukrayna lehine sonlanması oldukça zor gözükse de Ukrayna tarafı krizi sürekli gündemde tutarak bir takım ekonomik ve güvenlik getirileri elde etmeyi deneyeceğe benziyor.