Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'da sendikasyon kredileri en son bu kadar büyük boyutta olduğunda, Bill Clinton ABD Başkanıydı ve iPod henüz icat edilmemişti.

Bloomberg verilerine göre, Japonya dışında kalan Asya Pasifik bölgesinde sendikasyon kredisi anlaşmalarının boyutu bu yılın ilk beş ayında 372 milyon dolara ulaştı. Bu, Makaolu kumarhane işletmecisi Sands China Ltd. ile Malezyalı petrol ve doğal gaz grubu SapuraKencana Petroleum Bhd'nin de aralarında bulunduğu 4 şirketin kendi aralarında 20 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalamalarıyla, 2000 yılından bu yana ulaşılan en yüksek tutar.

Asyalı şirketler büyüme hedeflerinde, son dört yılın en dar banka kredi faiz marjlarından faydalanıyor. Asya Pasifik bölgesinde satın alma ve birleşme faaliyetleri bu yıl yüzde 60 artışla 326.5 milyar dolara ulaştı. Bloomberg verilerine göre bu sıçrayış, sendikasyon kredi hacmininin, 2011'den bu yana yılın ilk beş aylık döneminde görülen en büyük boyut olan, 161 milyar dolara varması sonucunu doğurdu.

Credit Suisse Group AG Hong Kong'dan Ashish Sharma, "Asya kredilerinde milyar dolarlar artık yüz milyon muamelesi görmeye başladı. Bundan birkaç yıl önce orta ölçekli kabul edilen şirketler çok daha büyük hale geldi ve bunun bir sonucu olarak da sermaye masrafları için fonlama gereklilikleri ve birleşmeler görünür ölçüde arttı" yorumunda bulundu.

2000 yılı süresince bölgede 54 milyar dolarlık sendikasyon kredisi tamamlanırken, bunların içinde en büyük boyutlu olan Doncaster Group Ltd.'nin Hong Kong Telecom'un satın alınması finansmanına destek için kullandığı 12 milyar dolarlık krediydi.