Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Büyüme konusunda olumlu yönde sürpriz bekliyoruz" dedi. Borç/GSYH oranının çok iyi düzeyde olduğunu vurgulayan Başçı, bu yıla dair yüzde 4'lük büyüme hedefini değiştirmeye gerek olmadığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Londra'da Uluslararası Finans Enstitüsü IIF tarafından düzenlenen panelde konuştu.

Kredi büyüme hızının referans seviyesine yaklaştığını ve cari işlemler açığında iyileşmenin devamını beklediğini vurgulayan Başçı, "Türkiye'nin büyüme potansiyeli büyük. Büyük olasılıkla bu yıl ekonomik büyüme yukarı yönlü olarak şaşırtacak. Piyasa beklentilerinin aksine büyüme trendinin yüzde 4 olduğunu görüyoruz. Şu ana kadar, orta vadeli programda da belirtilen yüzde 4 tahminimizi aşağı çekmek için ciddi bir gerekçe görmüyoruz" diye konuştu.

Başçı,  enflasyondaki düşüşün Haziran ayından itibaren başlayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Başçı, enflasyonun önümüzdeki dönemde yeniden düşüş trendine gireceğine dikkati çekerek, "Enflasyonun düşürülmesi sürecindeyiz. Enflasyonun düşüş sürecinde olmamız iyi bir haber. Enflasyon bu aydan itibaren yeniden düşmeye başlayacak. Enflasyonun ardındaki bütün unsurları kontrol ettik, talep faktörlerine, kurla ilişkili unsurlara baktık." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, kredi büyümesinin ise merkez bankası hedefleri doğrultusunda azaltılmasının enflasyonun yanı sıra cari açığın azaltılması açısından da önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin bir soruyu cevaplayan Başçı, "Avrupa'nın iyileşmesine yardımcı olduğu oranda Türkiye için de faydalı olacaktır." dedi.

Avrupa ekonomilerindeki iyileşme göstergelerinin son derece olumlu olduğunun altını çizen Başçı, "Avrupa'daki iyileşme, ekonomik büyümemiz için son derece önemli ve ihracatımız bunu gösteriyor. bu şekilde yavaşlayan iç talep, avrupa'dan gelen dış taleple telafi edilecek. bu yolla daha düşük bir büyüme oranından ziyade yüzde 4'e yaklaşacağız." açıklamasında bulundu.

(07.08'de güncellendi)