Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ruslar, Çinli vatandaş Wu Haiou'nun tezgahından kelepir Nike ayakkabı almak için kışın donan Amur nehrini arabayla kat ederek Çin'deki Heihe şehrine giderler. Daha sıcak aylarda ise hoverkraft ya da vapuru tercih ediyorlar.

Rusya'nın 400 milyar dolarlık anlaşmayla Çin'e doğalgaz taşıyacak olması, Wu'nun iki ülkenin bir sınırlar arası köprü kurarak dükkanına daha fazla müşteri çekme umutlarını yeniden canlandırdı.

Çin'in Rusya ile ticaret son 5 yılda yüzde 80 artarak 2013'te 68 milyar dolara çıksa da Çin'in kuzey doğusundaki şehirler çoğunlukla es geçiliyordu. Heihe'deki tüccarlar, Çin hükümetinin tahminlerine göre 2020 itibariyle 200 milyar dolara çıkması beklenen ticaretten daha büyük bir pay almak istediklerini belirtiyorlar.

20 yıldan uzun bir süredir sınır yakınlarında çalışan iki çocuk annesi 40 yaşındaki Wu “Uzun yıllardır bir köprüden bahsediyorlar. Eğer sınır ticareti gerektiği gibi gelişirse biz de zenginleşebiliriz” yorumunu yaptı.

10 yıl önce başlayan ve 21 Mayıs'ta sonuçlanan gaz anlaşması, Kırım'ı ilhakıyla Avrupa ve ABD ile arası bozulan Putin'in yüzünü Asya'ya çevirdiğini gösterir nitelikte. Anlaşma aynı zamanda Japonya ve Vietnam'ın da aralarında bulunduğu komşularla bölgesel anlaşmazlıklar yaşayan dünyanın en büyük tüketicisi Çin'e, tarihsel sorunları geride bırakarak Rusya ile yakınlaşma fırsatı veriyor.