Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın yeni Başbakanı Narendra Modi işe koyulmadan fazla vakit kaybetmedi. Yeni liderin ilk icraatlarından biri vergiden kaçmak için off-shore hesaplarda tutulan milyarlarca doların peşine düşmek oldu.

Modi, 26 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlamasının üzerinden 24 saat geçmeden; kara para olarak adlandırılan örtülü varlıkları bulup geri getirmeleri için eski hakimlerden ve şu an görev yapan regülatörlerden oluşan bir araştırma ekibi kurdu. Tahminlere göre bu varlıklar, 2 trilyon dolar değerinde olabilir. Bu da Hindistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasını aşan bir rakam.

Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nden ekonomi profesörü, 2 trilyon dolarlık rakamı  hesaplamış olan ve “Hindistan'daki Kayıtdışı Ekonomi” kitabının da yazarı Arun Kumar konuyla ilgili “Bu tüm vergi kaçakçılarına net bir mesaj verecektir. Bu hususla alakalı hep siyasi irade eksikliği olmuştu. Umarım bu defa farklı olur” yorumlarında bulundu.

Hindistan, bu hamleyle off-shore hesaplarını bildirmemiş zenginlere karşı harekete geçen ABD ve İngiltere gibi ülkelerin arasına giriyor. Washington merkezli, sınır ötesi para aktarımlarını araştıran Global Financial Integrity'nin 2013 raporuna göre; Hindistan, 2011'de yasadışı yöntemlerle off-shore hesaplara aktarılan para konusunda Çin ve Rusya'nın ardından 3. sıradaydı. Grubun 2010 raporunda kanunsuz para akışının başlıca sorumlularının yüksek gelirli birey ve özel şirketler olduğu belirtiliyor.