Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi 18 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fiyat konusudaki ihtilafların giderilmesi durumunda İran'dan daha fazla doğalgaz alabileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Ruhani ile dün Ankara'da yaptığı görüşmede gaz fiyatlarını konuştuklarını belirtti ve iki ülkenin enerji bakanlarından konu üzerinde çalışmalarını istedi. Türkiye İran'dan ihrac ettiği gazın fiyatını 2012 yılında Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne götürmüştü.

Dün Ankara'daki ortak basın toplantısında “Bazı pürüzler olsa da gaz konusudaki ilişkileri geliştirmeye karar verdik” diye konuşan Ruhani, görüşmeleri ilişkilerde bir dönüm noktası olarak niteledi.

Ruhani, on yıllık yalnızlığın ardından, İran'ı dünya ekonomisiyle yeniden birleştirmeye çalışıyor. ABD öncülüğünde uygulanan yaptırımlar İran'ın komşusu Türkiye ile ticaretini sekteye uğratmıştı. İki ülke öte yandan, farklı tarafları destekledikleri Suriye'deki iç savaş sebebiyle de ayrışmışlardı.

ABD'deki German Marshall Fund'ın Ankara direktörü Özgür Ünlühisarcıkli konuya ilişkin “İran'ın bölgesel rakibi Türkiye, aynı zamanda İran'ı yalnızlığından kurtarmaya çabalayan Ruhani'ye yardımı dokunacak önemli bir ortak olabilir.