Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın fiyatları son iki haftanın en yükseğine tırmanırken, Güney Afrika'daki grevlerin sürmesinin arzı kısıtlayacağı endişeleri ile paladyum vadelileri üç yıldan uzun bir sürenin zirvesine ulaştı, platin ise iki haftanın en yükseğine dokundu.

Paladyum, dünyanın en büyük platin üreticisi ve ikinci büyük paladyum üreticisi konumundaki Güney Afrika'da Ocak ayından bu yana süren grevler ile, bu yıl yüzde 19 yükseldi. Grevlerin sonlandırılmasına yönelik görüşmeler iki gün önce başarısızlıkla sonuçlandı. ETF'lerdeki platin ve paladyum varlıkları ise rekor düzeye tırmandı.

Güney Afrika'daki en usun ve en büyük zarara yol açan grevler, üreticilere yaklaşık 21.9 milyar rand (2 milyar dolar) kaybettirdi. Ağırlıklı olarak araçların hava kirliliğini kontrol eden parçalarında kullanılan platin ve paladyuma olan talep, Johnson Matthey Plc verilerine göre üst üste üçüncü yılda da arzı aşacak.

Eylül vadeli paladyumun onsu, Nymex'te yüzde 0.2 artarak New York saati ile 07:33'te 856.45 dolar olurken, gün içinde 857.50 dolar ile Şubat 2011'den bu yana en yükseğe dokundu. Vadelilerde işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 43 altında seyretti. Spot paladyumun onsu ise, Londra'da yüzde 0.3 yukarıda ve 857 dolarda.

Temmuz vadeli platin New York'ta yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,487.60 dolardan fiyatlanıyor. Platin erken saatlerde 1,488.40 dolar ile 23 Mayıs'tan bu yana en yükseğe tırmandı.  

Bloomberg verilerine göre ETF'lerdeki varlıklar 86.5 ton platin ve 91.8 ton paladyum düzeyinde, rekor seviyelerde tutunuyor.

Altın 3 Haziran'da dört ayın en düşüğüne geriledi. Bu hafta açıklanacak olan veri öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ABD'de perakende satışların Mayıs ayında yükseldiği yönünde. Geçtiğimiz hafta açıklanan veride ise, ABD'de istihdamn beklentileri aşarak resesyon öncesi zirve seviyesini ilk defa aştığı kaydedildi ve ülkede hisseler zirve rekoruna tırmandı.

Altında kısa pozisyonlar 3 Haziran'da sona eren haftada Ocak ayından bu yana yüksek seviyeye tırmandı. Altın o günden bu yana yüzde 1.6 kadar değer kazanırken, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizini sıfırın altına düşürerek ana faizlerde negatif faiz uygulayan ilk büyük merkez bankası olması ile ons başına 1,240 dolara kadar gerilemesine neden olan düşüşe son verdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex'te yüzde 0.3 yukarıda ve 1,263.30 dolarda kaydedilirken, erken saatlerde 1,264.90 dolar ile 28 Mayıs'tan bu yana en yükseğe ulaştı.

Temmuz vadeli gümüş kontratları ise yüzde 0.2 artışla ons başına 19.215 dolardan fiyatlanıyor.

(15:50'de güncellendi)