Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg'de Günün Grafiği, 360.9 milyar dolarla geçen ay rekor seviyeye yükselen Güney Kore'nin Döviz rezervini ve won'un geçen ay dolar karşısındaki kazanımlarını gösteriyor. Canadian Imperial Bank of Commerce'e göre rezervin geçen aylardaki artışı merkez bankasının won'un değer kazanmasını önleme çabalarının bir sonucuydu. Aşağıdaki bölümde, Mayıs'ta 4 aydır ilk kez negatif olan ihracatın geçen yılkine oranla değişimi yer alıyor.

Bloomberg verilerine göre bu yıl wonu en iyi tahmin eden ikinci kurum Canadian Imperial'dan Patrick Bennett “Şüphesiz müdahele wonun hızlı yükselişine engel oldu. İhracat şimdiye kadar güçlü won'u iyi idare etti. Ancak bundan sonra daha dikkatli olmak gerekiyor.” yorumunda bulundu. Bennett wonun yıl sonu itibariyle dolar karşısında 1.025'e gerileyeceği görüşünde.

Won, son 12 ayda yüzde 11.6 değer kazanarak dolar karşısında 1,015.80'e yükseldi. Won bu artışla, Bloomberg'ün takip ettiği 31 major para birimi arasında ilk sırada yer aldı. Ayrıca won'un bu çeyrekteki yüzde 4.8'lik artışı, ilk çeyrekteki yüzde 1.4'lük değer kaybının ardından gerçekleşti. Merkez bankası verileri, Güney Kore döviz rezervlerinin geçen ay Ekim'den bu yana en yüksek rakam olan 5.07 milyar dolar artışla 360.9 milyar dolara çıktığını gösterdi.