KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Brent petrolü, Mart ayının başında bu yanaki en yüksek seviyesine ulaşırken, Batı Teksas ham petrolü (WTI) ise OPEC’in ikinci en büyük üreticisi Irak’taki şiddetin artmasıyla 8 ayın en yükseğine tırmandı.

Brent petrolü varil başına fiyatı yüzde 2.1 yükselerek 112.29 dolar olurken, ABD gösterge petrolü WTI yüzde 1.9 artış kaydetti. El Kaide bağlantılı militanları Irak’ın ikinci büyük şehri üzerinde üzerindeki kontrollerini artırdılar ve Irak’ın en büyük rafinerisi dahil olmak üzere enerji altyapısına müdahale ettiler. Petrol Bakanı Abdul Karem al-Luaibi, ABD uçaklarının Kuzey Irak’ı bombalayabileceğini söyledi.

Frankfurt’ta bulunan Commerzbank AG analistlerinden Carsten Fritsch konu ile ilgili, “Irak’ın gelişmesi bugün petrol fiyatlarındaki en önemli etken ve ülkeden yapılan petrol tedarikinin güvenliğiyle ilgili tedirginlik artıyor” dedi.

Temmuz vadeli Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 11:52 itibarıyla, 2.34 dolar kadar artışla (yüzde 2.1) 111.81 dolara ulaştı. Kontratın yarın süresi doluyor.

Temmuz vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.94 dolar kadar yükselerek 106.34 doları görmesinin ardından, Londra saati ile 11:36'da 106.03’den dolardan alıcı buldu. WTI petrol, 20 Eylül’deki 106.46’ya yakın seviyeden işlem gördü.

(15:10'da güncellendi)

Advertisement