Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Irak'taki olayların petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile yükselen petrol, emtiada dokuz ayın zirvesine tırmanılmasına öncülük etti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney'in faiz oranlarının yatırımcıların beklediğinden daha yakın zamanda artırılabileceği sinyalini vermesi ile pound güçlenirken, Avrupa hisseleri geriledi.

24 emtianın göstergesi olan Standard & Poor's GSCI Londra saati ile 10:35'te yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 0.5 sıçrayarak varil başına 107.06 dolara geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 geriledi ve S&P 500 Evadelileri büyük bir değişiklik yaşamadı. Sterlin 19 ayın en güçlü düzeyine gelirken euro ve İngiltere tahvilleri geriledi. Türk Lirası Ocak ayından bu yana en büyük haftalık düşüşe ilerlerken, Hindistan rupisi de dört haftanın en düşüğünde.

Irak'ta giderek artan şiddet olayları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) ikinci büyük üyesindeki petrol üretimini tehdit ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, bölgede hükümete IŞİD karşısında destek için bir hava saldırısının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Carney'in bugün yaptığı yorumlar, geçtiğimiz hafta ek teşvikler uygulayan Avrupa Merkez Bankası ile ters doğrultuda gerçekleşti. ABD'de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisinde artış beklenirken, Çin'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit gelirli varlık yatırımları beklentilerle aynı doğrultuda gerçekleşti.

White Funds Management fon yöneticilerinden Angus Gluskie, "Irak durumunun daha kötüye gitme ihtimali var, bu nedenle insanlar doğal olarak endişeli. Bir geri çekilme sınırlı olacaktır çünkü piyasaya yön veren temek faktörler önemli bir değişiklik göstermedi, hala hatrı sayılır oranda güçlüler" dedi.

(13:30'da güncellendi)