Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliğiyle ilgili tartışmaların olumlu şekilde sonuçlanacağını ümit ettiğini belirterek Yunanistan'ın egemen bir ülke olarak krizle mücadelede uygulanacak reformları kendisinin belirleme zamanı geldiğini söyledi.

Atina'da yayımlanan haftalık To Vima gazetesindeki demecinde, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize değinen Samaras, mali krizle mücadelede en büyük kaygının borcun sürdürülebilirliği konusu olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın toplam borcunun sürdürülebilirliğinin resmen açıklanmasının mali krizle mücadeleye önemli katkı sağlayarak ülkenin bir yatırım destinasyonu olarak önemini arttıracağını belirten Samaras, şunları kaydetti:

"Yunanistan egemen bir ülkedir. Reformların acentesini Yunan hükümetinin belirleme zamanı geldi. Hedefleri tutturdukça ve ayakta kaldıkça, yeni tedbir olasılığı olmayacak. Dışarıdan sermaye gelecek ve yeni istihdam alanları oluşacak ve borçlanma maliyeti azalacak. Böylece sadece Troyka'nın empoze ettiği reformları değil kendi reformlarımızı hayata geçirebileceğiz."

Hükümetin mali krizle mücadele kapsamında vergi mükelleflerini rahatlatacak tedbirler hazırladığını ve bunların bazılarının yıl sonuna kadar uygulamaya konulmasının planlandığını bildiren Samaras ancak bu uygulamaların gerçekçi olmak zorunluluğu bulunduğunu ve hayata geçirilmesinin bütçenin sonuçlarına bağlı olduğunu bildirdi.

Yunanistan'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine değinen Samaras, koalisyon hükümetinin seçimlerin yapılacağı mart ayına kadar mecliste yeterli çoğunluğu sağlayacağını umut ettiğini belirtti.

Samaras, hükümetin hangi koşullarda olursa olsun, dört yılı tamamlamakta kararlı olduğunu ifade ederek "Meclisteki hükümet çoğunluğu birkaç ay öncesinde olduğundan daha güçlü. Bu da siyasi istikrarı iyileştirdiğimiz anlamına gelmektedir. Bu durumun gittikçe daha da iyileşmesiyle martta cumhurbaşkanı seçebilecek çoğunluğa sahip olacağız. Böylelikle de hükümetin dört yılı tamamlaması için son engel de ortadan kalkmış olacak" değerlendirmesini yaptı.

Demecinde, anamuhalefet Radikal Sol İttifak SYRIZA lideri Aleksis Çiprası eleştiren Samaras, "Üzülerek söylüyorum ama genç bir insan olmasına rağmen onlarca yıl geride kalmış bir dili konuşuyor. Tarihin süpürüp atmış olduğu stereotipleri (basmakalıp düşünce) geri getirerek ülkeyi buzul çağına geri döndürmek istiyor" ifadesini kullandı.