Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı
Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini Devlet Bahçeli'ye ilettiğini bildirdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini önerdi.
Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayına ilişkin yaptığı görüşmeler kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi TBMM'deki makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmeye CHP'den Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay, Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, MHP'den Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı.
Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, bir süredir çeşitli siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, sanatçıları ziyaret ederek, cumhurbaşkanlığı konusunda görüşlerini aldığını hatırlattı. Bu ziyaretlerde elde ettiği izlenimleri görüşmede MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye de aktardığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği, dürüstlüğü olan, bilgisi, birikimi, zarafetiyle herkese örnek olacak bir ismi Sayın Genel Başkan'a sundum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu Bey. Şunu ifade edeyim; demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Büyük bir uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Kavgadan uzak, barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz. Sayın Genel Başkan, bu konuda gerçekten büyük bir özveride bulundu. Bizler demokrasinin yolunu açmak istiyoruz. Huzurun yolunu açmak istiyoruz. Bunu sağlamak konusunda da kararlıyız. İrademizi ortaya koyduk. Hepinizin huzurunda Sayın Genel Başkan'a ve arkadaşlarına da teşekkür ediyorum."
-"Artık çatısı, penceresi kalmadı"
MHP Genel Başkanı Bahçeli de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve arkadaşları ile ikinci kez görüşme imkanı bulduklarını dile getirerek, bir ayı aşkın süredir yapılan karşılıklı çalışmaları değerlendirdiklerini söyledi.
Bahçeli, "bugün hayırlı bir adım atıldığını" ifade ederek, "Sayın Kılıçdaroğlu, MHP'ye MHP'ye, Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bir evladını, diplomat, bürokrat İhsanoğlu'nu önermişlerdir" dedi.
Önerinin titiz ve partiler üstü çalışmanın sonucu olarak olgunlaştığı intibahı yarattığını dile getiren Bahçeli, şunları söyledi:
"Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır. MHP de bu isim üzerinde bütünleşerek, Cumhurbaşkanlığı seçimini herhangi bir siyasi kaosa, krize dönüştürmeden, demokrasimizin de güçlendirilmesi açısından gösterilen gayretlerle sonuçlandırma arzusunda olacaktır. Bu bakımdan Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının, Türkiye'de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir isim önermesi bizi memnun etmiştir. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu isim etrafında çalışacağımızı açıkça belirtmek istiyorum."
Bahçeli, bir gazetecinin, "Bu durumda çatı aday kendisi mi oluyor?" sorusunu, "Artık çatısı, penceresi kalmadı. Bu suali sormanıza gerek yok" diye cevapladı.
-"Büyük bir uzlaşı oldu"
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de görüşmeden sonra gazetecilerin soruları üzerine büyük bir uzlaşı gerçekleştiğini belirterek, "Sadece iki siyasi parti değil, aynı zamanda parlamentonun dışında çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de kabul gördüğü bir isim oldu" dedi.
-Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı.
Bilim tarihi profesörü olan İhsanoğlu'nun özgeçmişi şöyle:
İhsanoğlu, 1943 yılında doğdu. Evli ve 3 çocuk babası İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü.
Tarih, sanat ve kültür ile ilgili çok sayıda konferans, sempozyum ve milletlerarası toplantı düzenleyen İhsanoğlu, geleneksel Türk ve İslam sanatlarının, özellikle hat sanatının gelişmesini destekledi. 1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, 1997 yılında Milletlerarası Bilim ve Felsefe Tarihi Kurumu (IUHPS/DHS) Başkan Yardımcılığı, 2001 yılında Başkanlığı, 1983-2000 yılları arasında İslam Konferansı Teşkilatı Milletlerarası İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu Sekreterliği, 1998 yılında 'Londra'da 'Al Furqan Islamic Heritage Foundation'' Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yaptı.
İhsaoğlu, İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yaptığı sırada 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004'te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İslamoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştu.
İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013'te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretmişti.
-Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı ödüllerin bazıları şöyle:
Senegal Cumhurbaşkanı tarafından ''l'Ordre National du Merite'' nişanı, Aralık 2002.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından verilen ''World Prize for the Book of the Year'' 2000.
''Fahri Doktora'', İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi 1994; Dowling College, Long Island, New York, ABD 1996; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi 2000; Sofya Üniversitesi, Bulgaristan, 2001; Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek Cumhuriyeti, 2001.
Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2000.
Ürdün Kralı Hüseyin adına Veliaht Prens Hasan Bin Tallal tarafından verilen ''Birinci Derece İstiklal Madalyası'', 1996.
İslam Konferansı Teşkilatı şeref ve liyakat sertifikası, 1995.
Arap Mısır Cumhuriyeti hükümetinden ''Liyakat Nişanı'', 1990.
-4 dil biliyor
İngilizce ve Arapça'yı çok iyi derecede konuşan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransızca ve Farsça'yı da orta derecede konuşuyor.
İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.
''Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi'' serisi içinde Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi, Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi ve Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi adlı kitapların ve Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt, (Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde) adlı seri kitapların editörü ve ortak yazarı olan İhsanoğlu'nun yayınlarının bazıları Fransızca, Japonca, Boşnakça, Malay ve Kore dillerine tercüme edildi.