Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın, bugün başlayan ve iki gün sürecek olan ve Fed'in parasal teşvikleri kısmaya devam etmesi beklenen toplantı öncesinde, üç haftanın en yükseğinden düşüş yaşıyor. Ayrıca gümüş fiyatları da geriliyor.

Geçtiğimiz hafta Ukrayna ve Irak'ta yükselen tansiyon ile yüzde 1.7 kazanç sağlayan altın, 2013 yılında Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı beklentisi ile 12 yıllık yükselişi sonlandırırken, Fed bu yıl tahvil alımlarını dört kez azalttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, merkez bankasının parasal genişleme (QE) olarak da bilinen tahvil alım programını Ekim toplantısında sonlandıracağı görüşünde.

Londra'da bulunan VTB Capital analistlerinden Andrey Kryuchenkov, "Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Haziran ayı toplantısı bu hafta odak noktası, Irak'taki olayların hafiflemesi durumunda dolardaki toparlanma da altın fiyatlarında etkili olabilir. Geçtiğimiz hafta güvenli limanlarda işlemlerin artmasına karşın, altının uzun vadede görünümü hala aşağı yönlü" dedi.

Spot altının onsu yüzde 0.6 gerileyerek Londra saati ile 10:38'de 1,264.80 dolardan işlem gördü. Altın dün 1,284.96 dolara kadar yükselerek 27 Mayıs'tan bu yana en yükseği görürken, ABD'de fabrika üretiminin beklentiyi aşması ve konut sektörü güveninin bir yıldan bu yana en dik artışı kaydetmesi ile kazançları sildi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex'te, yüzde 0.8 kayıpla ons başına 1,264.80 dolara kadar geriledi. Kontrat dün, Irak'taki çatışmaların kızışması ve Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin giderek bozulması ile Şubat ayından bu yana en uzun yükseliş periyodunu kaydetti.

Ağustos vadeli gümüş kontratları yüzde 0.8 gerileyerek ons başına 19.6095 dolardan fiyatlanırken, dün 19.889 dolar ile 14 Mayıs'tan bu yana en yüksek gün içi seviyeyi gördü. Platinin onsu yüzde 0.3 kayıpla 1,430.75 dolar olurken, paladyum büyük bir değişiklik yaşamayarak 810 dolarda.

(15:00'te güncellendi)