Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ham petrol fiyatlarındaki artışlar  40 yıldır ekonomik durgunlukları gölgeliyor. OPEC'in en büyük ikinci üreticisi Irak'taki krizin Brent petrolün varilini sene başından 6 dolar yukarı çekerek 113 dolara çıkarması ekonomistleri endişelendiriyor.

Ekonomistler tarafından kabul gören bir gerçek de petrolün varil fiyatındaki her 10 dolarlık artışın küresel büyümeyi yüzde 0.2 aşağı çektiği. Sönük bir büyüme oranı için bu azalmanın dahi etkisi olacaktır. Öte yandan Dünya Bankası da geçen hafta küresel büyüme beklentisini yüzde 2.8'e indirmişti.

Londra'daki Capital Economics'in baş küresel ekonomisti Julian Jessop “Yüksek petrol fiyatlarındaki artışın belli bir noktadan sonra küresel ekonomiyi sınırlayacağına şüphe yok. Bilhassa eğer fiyat, canlı bir talepten ziyade arz sorunlarını yansıtıyorsa. ” diyerek konuya açıklık getirdi.

VTB Capital Plc'nin Londra'daki küresel makro stratejisti Neil MacKinnon'a göre ise ciddi bir fiyat artışının en çok Çin ve Japonya gibi net enerji ithalatçılarına zararı olacak. Ortadoğu'daki ihracatçılar ise bu durumdan karlı çıkarak, büyüme konusundaki sıkıntılarını giderme fırsatı yakalayabilirler.

Jessop ise küresel ekonomik aktivitenin halihazırda 2008 krizinde zayıfladığını hatırlıyor. Bu dönemde petrolün varili 100 doları kırdı. Irak'taki tansiyon yükselirse ve fiyatlar tırmanmaya devam edersevaril başına 120 dolar dünya ekonomiasi için "tehlike noktası" olacaktır.