Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Brent petrolü, Irak birliklerinin Bağdat’ın kuzeyinde IŞİD militanlarıyla çatışmasının ardından 9 ayın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Batı Teksas ham petrolü (WTI), ABD petrol stoklarının daralmasıyla 4 günden beri ilk defa yükseldi.

Petrol vadelileri, Londra’da yüzde 0.5 oranında yükseldi. Irak güvenlik güçleri, ülkenin en büyük petrol rafinerisi Baiji’nin kontrolünü tekrar ele geçirdi. ABD Başkanı Barack Obama ise Irak’taki krize müdahale etme opsiyonları için ek bir kongresel onaya ihtiyacı olmadığını belirtti. EIA’nın dün yaptığı açıklamaya göre ABD petrol stokları geçtiğimiz hafta 579.000 varil geriledi.

ABN Amro Bank NV enerji ekonomistlerinden Hans van Cleef konu ile ilgili, “Kısa vadede riskler önemli ölçüde arttı ve Brent fiyatının gelecek hafta 120 dolara yükselmesi sürpriz olmaz. Irak’taki tüm gerilim ülkenin kuzeyinde yoğunlaşıyor ve güneyden ihracatlar devam ettiği sürece hafif etkiler yaşanacak” dedi.

Ağustos vadeli Brent petrolü varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 54 sent kadar değerlenerek, 9 Eylül’den bu yana en yüksek gün içi seviyesi, 114.80 dolara ulaştı. Brent petrolü, Londra saati ile 11:56’da varil başına 114.56 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 4 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar ise bu yıl 3.3 yukarıda.

Yarın süresi dolacak olan Temmuz vadeli WTI petrolün varil başına fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 66 sent kadar yükselerek 106.63 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 39 sent düşerek 105.97 ile 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Ağustos vadeli WTI petrol kontratı ise 38 sent artış göstererek 105.97 dolar seviyesine ulaştı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.59 dolar olurken, bu fark dün genişlemesini 3. güne taşıyarak, 2 Mayıs’tan bu yana en geniş seviyesi, 8.67 dolar ile günü tamamlamıştı.

(16:00'da güncellendi)