Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Exxon Mobil ve BP gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu önemli petrol şirketleri Irak’taki personellerini şiddetin giderek tırmanmasının ardından geçtiğimiz Çarşamba günü tahliye etmeye başladı. IŞİD militanları, Kuzey Irak’taki ülkenin en büyük petrol rafinerisi Baiji’nin kontrolünü ele geçirdi. Ülke genelinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Exxon, göçmen çalışanlarını Irak’ın güneyinde bulunan Batı Kurna petrol sahasından tahliye ederken, BP zorunlu olmayan personellerini Rumaila petrol sahasından çıkardı.

Irak’taki Royal Dutch Shell’in Başkanı Hans Nijkamp durumun kötüye gitmesi halinde çalışanlarını ülkeden çıkarmak için planlarının olduğunu açıkladı ancak şirket tarafından henüz bir tahliye gerçekleştirilmedi.

Irak’ın ana petrol sahaları ülkenin güney bölgesinde yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz iki hafta içerisinde IŞİD militanları tarafından ele geçirilen bölgeler ise bu petrol sahalarından uzakta bulunuyor. Şu ana petrol ihracat ve üretimi ülkedeki çatışmalardan etkilenmedi. Çalışanların tahliye edilmesi IŞİD militanlarının hızlı ilerlediğine işaret ederken, Irak ordusunun Musul’da olduğu gibi başarısız olması ülkenin güneyinde aktif olan şirketleri harekete geçiriyor.