Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Altın, Fed ve Irak'tan gelen haberler ile hızlı yükseliş yaşamasının ardında 2 ayın yükseğinden geriliyor. Fed’in faizleri bir süre daha düşük kalmasını beklediğini açıklamasının ardından yatırımcıların fiyat düşürücü pozisyon belirlemeleri, altının Londra’da 2 ayın yükseğini görmesini sağlamıştı. Ancak bu artışın abartılı olduğu söylentisi üzerine altın değer kaybetti.

ABD Commodity Futures Trading Commission verileri düşen fiyatlara oynayan yatırım uzmanlarının elinde bulunan kısa pozisyonların fiyatlarının 15 ayın düşüğünü gördükten sonra 5 kat arttığını gösterdi. Fed’in borçlanma maliyetlerinin düşük kalacağı ve bunun da enflasyon tehdidi doğuracağı yönünde endişelere yol açan açıklamasının ardından altın dün yüzde 3.3 değer kazanmıştı.

Edel Tully’nin de aralarında bulunduğu UBS analistleri altına ilişkin “Yatırımcılar çok gergin, bunun sebebi de büyük miktardaki brüt kısa pozisyonlar. altındaki bu hızlı yükselişin uzun süre devam edeceğine inanmıyoruz. Fed’in kısa vadede yırtıcı, uzun vadede ise ılımlı yaklaşımları altında 50 dolarlık bir artış getirmeyecektir.”  yorumunda bulundular.

Spot altının onsu dün 15 Nisan’dan bu yana en yüksek değer olan 1.322.12 doları görmesinin ardından New York saati ile 07.28'de yüzde 0.3 düşerek 1.309.98’e geriledi. Altın 2014’te yüzde 9 değer kazandı.

(15.29'da güncellendi)