GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yatırımcıları altından vazgeçme kararlarından döndürebilecek olan tek kişi, Janet Yellen elinden geleni yaptı. Fed'in düşük faizlerin belli bir süre daha devam edeceğini açıklamasının ardından, altın fiyatlarında Eylül'den bu yana görülen en ciddi artış yaşandı.

Bloomberg News'ün anketine katılan analistler ve traderlar bu çıkışın uzun sürmesini beklemiyor. İşlem hacminin ve açık pozisyonların azaldığı bir dönemde vadelilerdeki volatilite 4 yılın en düşüğünde.

15 tahminin ortalamasına göre altının onsu önümüzdeki çeyrekte, şu ankinden yüzde 5 düşüşle 1.250 dolardan işlem görecek. Fed'in 18 Haziran açıklamasının öncesinde ve sonrasında yapılan anketlerde analistlerin tahminlerinin değişmediği görüldü.

2013'teki yüzde 28'lik düşüşe rağmen hisse senedi piyasalarındaki rekor artış ve işlem gören altın varlıklarındaki 2009'dan bu yana görülen en düşük fiyatlar, aşağı yönlü eğilim bekleyen yatırımcıyı cesaretlendiriyor.

New York'taki National Securities Corp'un yaklaşık 3 miyar dolardan sorumlu baş piyasa stratejisti Donald Selkin altındaki beklentisini şöyle açıkladı:''Altındaki artışın sürmesi mümkün değil. Bu çıkış Irak'taki olayların ve Yellen'ın açıklamalarının bir sonucuydu. Heyecan arayanlar başka yerlere de bakacaktır. Altın varlıkları azalıyor. İnsanlar daha iyi bir şeyler için altını bırakıyor.''

Advertisement