Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ziyareti öncesinde uzlaşmacı bir tutum alarak, parlamentodaki meclis üyelerinden Ukrayna’da güç kullanmayı onaylayan yetkiyi feshetmelerini istedi.

Putin’in bugün yapacak Viyana ziyareti öncesinde, Putin’in sözcüsü Dmitry Peskoc talebin, barış görüşmelerinin başlamasının ardından Ukrayna’daki durumu dengelemek amacıyla yapıldığını açıkladı. Federasyon Konseyi, Kırım’ın ilhakı öncesinde, 1 Mart’ta, Putin’i Ukrayna’da askeri güç kullanılması için yetkilendirmişti.

Putin’in talebi, Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana Rusya, ABD ve Avrupalı müttefikleri arasındaki en kötü diplomatik krizin Doğu Ukrayna’da tansiyonun düşmesi ile sonlanacağına en güçlü gösterge olarak nitelendiriliyor. Ukrayna Başkanı Petro Poroshenko’nun ateşkes ilan etmesinden 4 gün sonra Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları da dün gece ateşkes ilan ederek hükümet güçleriyle çatışmayı bıraktı.

Moskova’da Putin’in kadrosuna danışmanlık yapan politika analisti Sergei Markov, “Şimdi, Kiev’deki hükümetin nasıl bir yanıt vereceğini göreceğiz. Ciddi görüşmeler yapmaya istekliler mi?” ifadeleri kullandı.