Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

ABD ekonomik toparlanmasına yönelik belirsizlikler ile zayıflayan dolar, faiz oranlarındaki farkın açılmasıyla Yeni Zelanda dolarını ABD doları karşısındaki zirve rekoruna 1 sent kadar yaklaştırdı.

ABD doları ve Yeni Zelanda doları işlemlerindeki carry trade bu ay yüzde 3.4 geri dönüş sağlayarak, önemli para birimleri arasındaki en yüksek oranı gerçekleştirdi. Fiyat dalgalanması beklentisi, ABD ekonomisinin birinci çeyrekte beklentinin üzerinde daralması sonrasında rekor düşük seviyeye gerilerken, Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın tutmaya devam edeceği görüşünü güçlendirdi. Yeni Zelanda Merkez Bankası, bu yıl rekor düşük faiz oranlarından çıkış yapan ilk gelişmiş ülke merkez bankası olurken, faizler üç kat artırıldı.

Auckland'da bulunan ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, "Dolarda ne zaman geniş çaplı satış olsa, Yeni Zelanda doları beklenenin üzerinde performans eğilimi sergiliyor. Carry trade arayışındaysanız, şahin merkez bankamız nedeniyle Yeni Zelanda dolarına gidin" yorumunu yaptı.

ABD doları Yeni Zelanda doları karşısında yüzde 0.3 değerlenerek New York saati ile 06.59'da 87.66 ABD senti olurken, erken saatlerde 87.76 ile 6 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ağustos 2011’de ise 88.43 dolar ile 1985’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Dolar yen karşısında, paritede üç aylık volatilitenin yüzde 5.6875 ile rekor düşük seviyeye gerilemesi ile, yüzde 0.2 gerileyerek 101.72 yen seviyesinde. Dolar euro karşısında ise büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3614 dolardan işlem görüyor.

(15:35'te güncellendi)