Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hamas siyasi büro üyesi Musa Ebu mMrzuk, İsrail ile Filistinli gruplar arasında "ateşkesin uzatılmasını öngören bir anlaşmanın" yapılmadığını bildirdi. İsrail devlet radyosu ise ismini vermek istemediği bir yetkiliye dayandırdığı haberinde İsrail'in ön şartsız ateşkesin uzatılmasını kabul ettiğini duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Filistinli gruplar ile İsrail arasında ülkesinin arabuluculuğunda varılan ateşkesin uzatılmasını temenni ettiklerini söylemişti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları'ndan kimliğinin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise ateşkesin uzatılmasının, Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ile Filistinli gruplar arasında yürütülen müzakerelerdeki ciddi bir ilerlemeye bağlı olduğunu belirterek, Filistin direniş gruplarının şartlarına olumlu cevap verilmesi gerektiğini kaydetti.

Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında Salı günü 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Mısır'ın ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiği bildirilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı. Bundan emin olduktan sonra Gazze'den çıktık" dedi. Netanyahu,  "Gazze'nin yıkımından" Hamas'ı sorumlu tutarak, "Gazze'nin silahtan arındırılması çerçevesinde Hamas'ın yeniden silahlanması engellenmeli" dedi.

Netanyahu, "Ölen ve yaralanan her bir sivil için derin üzüntü duyuyoruz. Bizim düşmanımız siviller ve gazze halkı değil, Hamas'tır" ifadelerini kullandı.