Gelişen piyasalar 5 haftanın düşüğünde
Gelişen piyasa hisseleri, Rusya'nın ABD ve AB'den gıda ithalatı yasağı kararı alması ile 5 haftanın düşüğüne geriledi (19:20'de güncellendi)
Gelişen piyasa hisseleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak bu ülkelerden gıda ithalatının bir kısmına yasak getirmesinin ardından, 5 haftanın düşüğüne geriledi. Ruble değer kaybetti.
Rusya'nın en büyük gıda perakendecisi OAO Magnit yüzde 4.9 değer kaybederek 24 Nisan'dan bu yana en sert düşüşü yaşadı. African Bank Investments Ltd, rekor bir zarar beklediğini açıklamasının ardından yüzde 77 değer kaybetti. Ruble dolar karşısında yüzde 0.5 gerilerken, Filipin pesosu, Dünya Bankası'nın büyüme tahminini azaltmasının ardından, düştü. Citic Securities Co., Temmuz ayında karının düşmesinin ardından Hong Kong’da yüzde 2.4 değer kaybetti. Shanghai Bileşik Endeksi, yarın açıklanacak Çin ticaret verisi öncesinde 1 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Rusya’da Micex Endeksi, OAO Mechel’in yüzde 3.9 değer kaybetmesi ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Peso dolar karşısında 6 haftanın düşüğüne inerken, Güney Kore vonu yüzde 0.4 değer kaybına uğradı.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 13:52'de 1,051.88 puan oldu. Endeks, 1 Temmuz’dan bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Dimitri Medvedev bugün, Rusya'nın gıda ithalatı yasağına AB ve ABD'den gelen peynir, balık, et, domuz eti, meyve-sebze ve süt ürünleri dahil olduğunu açıkladı. Sınırlamalar Kanada, Avustralya ve Norveç de etkilenecek.
Paris'teki BNP Paribas'nın gelişen piyasa hisseleri birimi başkanı Martial Godet "Rus perakendeciler şu an depolama yapıyorlar. Zira gelirlerinin yüzde 15 ila 30'luk bir kısmı ithal ürünlerden geliyor. Ukrayna konusunda ise, tek çözümün ülke içinde siyasi bir yolla geleceği ve bir düzeyde federalizmi getireceği anlaşılıyor. Yatırımcılar bu durumu beklerken Rus varlıklarını azaltmaya devam edecektir" diye konuştu.