Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya, geçtiğimiz hafta Ukrayna sorunu nedeniyle yeni yaptırımları kabul eden ABD ve Avrupa’ya karşılık vermek için, bu ülkelerden gıda ithalatını durdurma kararı aldı. Öte yandan Ukrayna’da dün gece ayrılıkçılarla ordu arasında çıkan çatışmalarda 10 kişi hayatını kaybetti.

Başbakan Dimitri Medvedev, İthalatı yasaklanan ürünler arasında peynir, balık, et, domuz eti, meyve-sebze ve süt ürünlerinin bulunduğunu açıkladı. İthalatın yasaklandığı ülkeler arasında ise Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan veya yaptırımları destekleyen devletler var. Bunun yanı sıra Kanada, Avustralya ve Norveç’ten de aynı ürünlerin ithalatı yasaklandı.

Başbakan Medvedev bu kararı kolay almadıklarını belirtirken,  Ukrayna uçaklarının Rusya üzerinden uçmasının yasaklandığını ve diğer havayollarının Sibirya hava sahasına girmeleri konusunu yeniden değerlendireceklerini açıkladı.  Medvedev ayrıca, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen durumu kendi lehimize çevireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Rusya’nın,  ABD ve müttefikler ile Ukrayna konusunda yaşadığı kriz, Soğuk Savaş’tan bu yana görülen en büyük ihtilaf olarak kabul ediliyor.  Ukrayna’da güvenlik güçleri, Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyonlarını sürdürürken, Rusya ordusu da sınıra yakın bölgelerde konuşlandı.  ABD ve Avrupa Birliği(AB) Malezya uçağının düşürülmesinin ardından geçen hafta Rusya ekonomisine karşı yaptırımları genişletmişti. Kanada, Japonya ve İsviçre de yaptırımlara katılmıştı.