GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) masumlara yönelik terör kampanyasının ve şiddet eylemlerinin ciddi alarm ve soykırım sinyalleri verdiğini" kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD ordusuna "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki vermesinin ardından Kerry de yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında Obama'nın attığı adıma yönelik desteğini belirten Kerry, "kimin uyarı alarmına ihtiyacı varsa bu, o alarmdır" ifadesini kullanarak, IŞİD'in Sünniler adına ve daha güçlü bir Irak için savaşmadığını, aksine IŞİD'in Irak'ın bölmek ve parçalamak için mücadele verdiğini belirtti. Kerry, "IŞİD, kaos, hiçlik ve acımasız eşkiyalık dışında birşey sunmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta insani krizin hergün arttığı bir ortamda artık kaybedecek bir dakikanın kalmadığına işaret eden Kerry, bu noktada ABD'nin harekete geçtiğini ve liderliği yürüttüğünü, dünyanın da yerinde oturup masumların ölmesini izleyemeyeceğini kaydetti.

Kerry, Irak'ın, bölgeye, Irak'a ve ABD'ye ciddi tehdit oluşturan IŞİD'in "gaddar ideolojisiyle mücadelesine yardım etmek için uluslararası toplum ve bölgedeki müttefikleriyle koordinasyona devam edeceklerini" bildirdi.

IŞİD'i kalıcı biçimde durdurmanın tek yolunun Iraklı liderlerin birlik içinde olup, başbakanın seçilmesi de dahil hızlı biçimde kapsayıcı hükümet kurmasıyla mümkün olduğunu savunan Kerry, aksi durumda tek kazananın IŞİD olacağı ifadesini kullandı.

Advertisement